Beemelték az új csepeli gyalogoshíd pilonját az atlétikai stadionnál

2022. március 7. – 11:27

Beemelték az új csepeli gyalogoshíd pilonját az atlétikai stadionnál
Forrás: a Market Zrt. videója

Másolás

Vágólapra másolva

A Clark hajódaruval beemelték az új csepeli gyalogoshíd hetven méter magas és a közel kétszáz tonnás pilonját, írja Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ igazgatója a közösségi oldalán.

Az új híd helyszíne – Forrás: BFK
Az új híd helyszíne – Forrás: BFK

Hozzáteszi: az átkelő a Csepel-sziget és az épülő Budapesti Atlétikai Stadion között hivatott kapcsolatot teremteni. A terveket a Budapest Fejlesztési Központ készíttette el. A Beruházási Ügynökség megrendelésében a ZÁÉV Építőipari Zrt. és a Magyar Építő Zrt., valamint az alvállalkozó és kivitelező Hídépítő Zrt. már elkészült a cölöpök alapozásával a IX. kerületi és a XXI. kerületi csepeli oldalon, és az Osztószigeten a Clark hajódaruval beemelte a hetven méter magas és a közel kétszáz tonnás pilont.

A műtárgy a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ág felett létesül a Kvassay-zsilip és a Duna torkolata között. Ezen a szakaszon helyezkedik el az Osztószigetnek nevezett mesterséges sziget, mely a Duna-ágat a zsilip előtt kettéosztja. A híd innen kapta a nevét. Az atlétikai stadion és a Csepel-szigeten megvalósuló atlétikai edzőpályával való kapcsolatot gyalogoshíd fogja biztosítani.

Az épülő hídról közvetlenül el lehet majd jutni az új 36 hektáros csepeli közparkba, amelynek előzetes terveit február elején mutatták be, és része lesz annak a nagyon hosszú gyalogos-kerékpáros tengelynek is, amely néhol kiszélesedve nagyobb zöldfelületeket is tartalmaz. Így keresztező gépkocsiforgalom nélkül lehet majd gyalog végighaladni a Duna Arénától Csepelig.

A közel 170 méter hosszú osztószigeti híd (168,9 méter) kéttámaszú, egypilonos, ferdekábeles gyaloghíd lesz, acélszerkezetű merevítőtartókkal és pályalemezzel. A híd átadása 2023. március 31-én esedékes az atlétikai stadionnal együtt. Megközelítése északi irányból ugyanis csak a stadion területéről lehetséges, amely az átadásig munkaterületnek minősül. Ugyanez a helyzet a déli végen is. Az atlétikai szabadtéri edzőpályák építése miatt ezt a területet is hamarosan lezárják, egészen 2023. márciusáig, írja Vitézy.

A híd látványterve – Forrás: Speciálterv
A híd látványterve – Forrás: Speciálterv

A híd sok érdekes megoldást foglal magában, írja a Pestbuda.hu. Egyrészt, a hídpálya nem egyenesen vezet át az egyik partról a másikra, hanem egy kényelmes, szép ívvel, ennek eredményeképp a gyalogosoknak különleges látványban lesz részük, ha átkelnek a hídon. A másik érdekesség, hogy a hidat egy hatalmas, égbe nyúló tű tartja. A híd műszaki nyelven ferdekábeles, ortotróp acél pályaszerkezetes híd lesz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!