Orbán: A háború miatt át kell alakítani a külkereskedelmi stratégiát

2022. március 5. – 11:42

frissítve

Orbán: A háború miatt át kell alakítani a külkereskedelmi stratégiát
Orbán Viktor a Gazdakongresszuson – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz-ukrán háborús konfliktus és pandémia következményeiről, egy új, nagyszabású agrártámogatási rendszerről és agrárprogramról beszélt hosszú beszédében Orbán Viktor a Gazdakongresszus szombati ülésének vendégeként. Szólt arról, hogy „nem mindegy, Soros vagy Kovács Józsi bácsi kapja a kamatot”, és arról is, hogy „egy keresztény gyereket nem lehet kiváltani egy muszlim férfival”.

"Furcsa kampány ez, egyszerre kell lelkesedni, közben folyamatosan emlékeztetni arra magunkat, hogy stratégiai nyugalomra van szükség – mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) gazdakongresszusán. Hozzátette: a háborút elítéljük, nemet mondunk az erőszakra, és a szövetségeseinkkel együtt vagyunk, a legfontosabb viszont az, hogy kimaradjon az ország háborús konfliktusból. Közölte: olyan döntéseket kell hozni, hogy a háború árát ne a magyarokkal fizettessék meg.

A miniszterelnök kijelentette: van már bank (a Sberbank), ami összeomlott, ez volt a leggyengébb láncszem kétségtelen, de a magyar bankrendszer stabil. Az eddigi nyitott kapcsolatrendszer, amiben mindenkivel kereskedni tudtunk, most elnehezül a háború miatt, a világ befeszül. Bizonyos korábbi lehetőségek lezárulnak, az egész magyar külkereskedelmi stratégiát hozzá kell igazítani az új helyzethez, a következő napokban ezen dolgozik a kormány.

Mint Orbán mondta, „a zsebünk szerint” is az az érdek, hogy minél hamarabb béke legyen, és a piacok egy részét vissza tudjuk szerezni.

A szankciók lényege a miniszterelnök fordulata szerint, hogy „valakit jól bokán rúgnak”, de ez a nyugati szankció nekünk is fájni fog – ha szerencsénk van, kevésbé. A legfontosabbnak azt tartja, hogy az energiapiacot ki tudjuk venni a szankciók közül, mert a gazdálkodókat kevésbé lehet megvédeni a következményektől. Az az érdek, hogy ne legyen az egekben az energia ára, egyszerűsítette le a kérdést Orbán.

"A közép-európai valuták libikókára kerültek"

A miniszterelnök ezután rátért a számokra: az Oroszországba irányuló export a kivitel 2 %-át, az Ukrajnába menő export pedig 1,8%át teszi ki, az az alacsony mértékű kitettség kibírható, menedzselhető. Az import nehezebb ügy: a teljes agrárbehozatal 7%-a Ukrájnából (nyersanyag, műtrágya, takarmány), 8%-a pedig Oroszországból jött. Mint Orbán kijelentette, követik a helyzetet az agrárminiszterrel, és reagálni fognak erre.

Orbán szerint a növekvő energiaár beépül másba is, hatással van az árfolyamváltozásra. Ahogy fogalmazott: „a közép-európai valuták libikókára kerültek, csak részlegesen lehet kivonni magunkat ez alól”.

A miniszterelnök felvázolta az új agráripari stratégiát. A stratégia lényege: az agrárfinanszírozásban az uniós és a magántámogatások mellett juttatott nemzeti támogatást az eddigi 17.5%-os arányról 80%-ra emelik. Így 9000 milliárd forint jut az agrárium fejlesztésére, ami háromszor több, mint eddig. Emellett megfordítanák élelmiszeriparban a tulajdoni viszonyokat, azaz a jelenlegi 80-20%-os külföldi-hazai arány helyett az a cél, hogy a hazai tulajdon emelkedjen 80%-ra, a külföldi pedig csökkenjen le 20%-ra. Ha van magyar tulajdonú élelmiszeripar, akkor lesz a magyar élelmiszer-fogyasztás is, és a boltok polcain 80%-ban magyar termék lesz, tette hozzá Orbán.

Orbán: Távol kell tartani a kommunistákat és a liberálisokat a kormányrúdtól

Politikai síkra terelve a szót, a miniszterelnök kijelentette, hogy "a kommunisták a városi liberálisokkal kiegészülve egy tömböt alkotnak, aminek nem szabad lebecsülni az erejét. Véleménye szerint akárhányszor visszatértek 16 év alatt, a vidék mindig ráfizetett: kormányzati idejük alatt csökkent a mezőgazdaság és az élelmiszeripar teljesítménye.
"Elemi érdek, hogy a baloldalt és a liberálisokat távol tartsuk az agrárpolitikától és a kormányrúdtól", mondta azokhoz a fiatalokhoz szólva, akik az agrárpiacon akarnak megélni.

Mint a miniszterelnök közölte, jó, hogy a magyar föld magyar kézben van, és ezt így is kell megtartani, mert "akié a föld, azé az ország". Hozzátette, hogy sajnos a magyar vidék jelentős része elveszítette a fiataljait, akik nagyvárosokba, a fővárosba, vagy külföldre mennek. Orbán szerint nem a kalandvágy hajtja őket, hanem az, hogy nincs, ami itt tartsa őket. Ezért célul tűzte ki, hogy a 173 vidéki járásban biztosítani kell mindazt a civilizációs vívmányt, ami vonzó lehet. Legyen munkahely, jó egészségügyi ellátás, jó közoktatás, szabadidős lehetőségek kellenek, és járható utak, kerékpárutak, valamint kell internetelérhetőség is, mert "a fiatalok a virtuális térben is jól érzik magukat". Vállalta, hogy megteremtik: ne kelljen egy óránál többet ingázni az európai minőségű szolgáltatásokhoz a jövőben.

Orbán: nem mindegy, kié a kamat, Sorosé vagy Kovács Józsi bácsié

A miniszterelnök közölte a hallgatósággal, hogy a járvány tapasztalatait nem lehet elengedni, számára elsősorban az derült ki, hogy a nemzeti önállóság milyen fontos.

“Azt hittük, hogy a globalizáció feltartóztathatatlan, de a lázálmot a pandémia megcáfolta”

– mondta.

Ezért fontosnak tartja, hogy legyen egy olyan gazdaságpolitika, ami nem a globális láncba akarja beilleszteni az ország gazdaságát, hanem hogy önálló, önellátó legyen a gazdaság, az energetikai ipar.

Arra kérte a hallgatóságot: ne engedjék, hogy Paks II.-ről lebeszéljék őket, mert ha nincs olcsó energia, akkor a gazdálkodók járnak rosszul. Orbán szerint az elmúlt időszakban felértékelődtek az olyan nyersanyagkincsek, mint a föld meg a víz. “Egy más világ jön, ezek legalább olyan fontosak lesznek, mint az, ami most az ipar működtetéséhez kell, és ezeket kell jól kihasználni egy ütésálló, saját magát ellátni képes gazdaság felépítéséhez”, mondta.

A bankrendszerre kitérve közölte: azt vállalta régebben "egy amolyan kurucos mondással", hogy a bankrendszer felét magyar kézbe veszik. Hozzátette: bonyolult volt, de megcsinálták. Orbán azt mondta: tudja, hogy "sok pénz van a cihában", ami jó dolog, de mégis arra biztatja az embereket, hogy vegyenek magyar állampapírt, mert "nem mindegy, kinek megy a kamat, külföldieknek, Sorosnak, vagy Kovács Józsi bácsinak".

A miniszterelnök a demográfiai problémákról is beszélt. "A gyerek, az nem darab darab", mondta, hogy "ha hiányzik a sajátból, akkor idehozunk másikat".

"Az nem megy, egy keresztény gyereket nem lehet kiváltani egy muszlim férfival"

– tette hozzá. Ezért arra kérte a jelenlevőket, hogy támogassák a kormány demográfiai politikáját, "mert Magyarországot csak a magyar gyerekek tudják magyarnak megtartani". Kitért pár rövid mondat erejéig Budapestre is, mint közölte, “büszkék vagyunk a fővárosunkra, persze szeretnénk ha még tisztább még szebb lenne, de Budapest-országként nem tud fennmaradni az ország, csak a magyar vidék segítségével.”

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!