Emmi: Meg kell szervezni az érkező és itt maradó határon túli gyerekek online oktatását

2022. március 5. – 17:15

frissítve

Emmi: Meg kell szervezni az érkező és itt maradó határon túli gyerekek online oktatását
Ukrajnából érkező menekültek a záhonyi vasútállomáson 2022. február 27-én – Fotó: Ajpek Orsi / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Közleményt adott ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az Ukrajnából érkező menekülteket érintő egészségügyi és oktatási kérdésekről. Meg kell szervezni a Coviddal kapcsolatos teendőket a menekültek esetében is, mondta a közlemény alapján Kásler Miklós az Életközelben című videóinterjú sorozat legújabb részében. Hozzátette, hogy míg Magyarországon 13 féle kötelező vakcina van gyermekkorban, Ukrajnában csak négy-öt, így meg kell nézni, hogy például a hepatitis és a kolera esetében milyen sorrendben és dózisban kell őket beoltani. A menekültek egészségügyi ellátásáról további részletekbe nem bocsátkoztak.

Kásler az oktatási kérdésekről is beszélt, szerinte a Magyarországra érkező és itt maradó határon túli gyermekek online oktatását, az érettségire való felkészülést, az egyetemisták ellátását, vagy éppen a Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház itt ragadt színészeinek elhelyezését is meg kell szervezni.

Szombaton írt a Transtelex arról, hogyan tervezik elhelyezni az ukrajnai menekülteket a román oktatási rendszerben. A rendkívüli helyzetre való tekintettel például rendeletet adott ki a romániai oktatási minisztérium, amelynek értelmében az Ukrajnából menekült gyerekek és fiatalok bármikor beiratkozhatnak a román oktatási intézményekbe, és az ukrán állampolgársággal rendelkező egyetemisták taníttatásának költségeit is a román állam finanszírozná.

A Kásler Miklós videóinterjújáról szóló közlemény megjelenése előtt a Telex is küldött kérdéseket az oktatási hivatalnak és az Emminek arról, hogy milyen terveik vannak a kiskorúak oktatása ügyében. Kérdéseinkre még nem érkezett válasz.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!