Az Ukrajnából menekült kiskorúak beiratkozhatnak a román oktatási intézményekbe

2022. március 5. – 11:34

frissítve

Az Ukrajnából menekült kiskorúak beiratkozhatnak a román oktatási intézményekbe
Ukrajnából érkező menekültek a romániai hatánál – Fotó: Daniel MIHAILESCU / AFP
Vig Emese
Vig Emese
Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

Hirtelen hatalmas kereslet támadt Romániában az ukrán nyelvet ismerő pedagógusok iránt. Az országban jelenleg 45 általános iskolában, 10 középiskolában és három egyetemen lehet ukrán nyelven (vagy ukrán nyelvet is) tanulni. A menekülthelyzetre való tekintettel most rendeletet adott ki a romániai oktatási minisztérium, amelynek értelmében az Ukrajnából menekült gyerekek és fiatalok bármikor beiratkozhatnak a román oktatási intézményekbe.

A Romániai Ukránok Uniójának adatai szerint az oktatási rendszerben jelenleg 192 olyan pedagógus dolgozik, aki ukrán nyelvet vagy más tantárgyakat oktat ukrán nyelven, ebből 25-en tanítanak az óvodai, 33-an pedig az alapfokú oktatásban. A 2019/2020-as tanévben 1519 gyerek tanult ukrán nyelven minden tantárgyat, további 5897 diák tanulta az iskolában tantárgyként az ukrán nyelvet és irodalmat.

Az ukrajnai háború nyomán elindult menekülthullám következtében a romániai hatóságok eddig 18 ezer kiskorú érkezését regisztrálták Ukrajnából. Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter bejelentette, a rendelkezés értelmében ezek a gyerekek és fiatalok tanév közben is beiratkozhatnak a romániai oktatási intézményekbe, ha akarnak. Az alapfokú oktatás eleve ingyenes, de az ukrajnai állampolgársággal rendelkező egyetemisták taníttatásának költségeit is a román állam finanszírozná.

A legtöbb iskola, ahol ukránul is lehet tanulni, Máramaros, Szatmár, Szucsáva, Botosani, Tulcea, Arad, Krassó-Szörény és Temes megyében található. A tanárok létszáma azonban nem elegendő – mondta a miniszter, aki szorgalmazta, hogy az ukrajnai menekültek közül is toborozzanak pedagógusokat. Azt is mondta, hogy a romániai egyetemeken ukrán szakon tanuló diákok is besegíthetnének, hogy az ukrán anyanyelvű, románul nem tudó gyerekek oktatását biztosítani tudják ott, ahol erre igény van.

A Romániai Hallgatói Szervezetek Országos Szövetsége, az ANOSR sürgette az egyetemeket, hogy mielőbb hagyják jóvá az Ukrajnából érkező egyetemisták tanulmányai elismerésének kritériumait. Az ANOSR képviselői ugyanakkor azt is szeretnék, hogy minden, a romániai felsőoktatásba beiratkozott menekült hallgató támogatást kapjon, ne kelljen tandíjat fizetniük, és ösztöndíjat kapjanak. Az ANOSR vezetője, Horia Onita kiemelte: sok a nigériai, marokkói és tunéziai egyetemista diák, akik Ukrajnából menekültek, de nem ukrán állampolgárok, Romániában szeretnének továbbtanulni, és az ANOSR igyekszik segíteni nekik mind a menedékkérő dokumentumok elkészítésében, mind a tanulmányaik finanszírozására vonatkozó megoldások megtalálásában.

Szerző: Bakk-Dávid Tímea; forrás: Adevărul, Hotnews

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!