Elmarad a márciusi országos szirénapróba, nehogy megijedjenek az emberek

2022. március 5. – 13:33

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz-ukrán háborús helyzet miatt elmarad a MoLaRi-rendszer hangos üzemű próbája, csak a rövidebb és csendesebb morgatópróbára kerül sor – áll az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleményében. Egy morgatópróba ilyen hangot produkál:

A MoLaRi-rendszer a veszélyes anyagokkal foglalkozó ipari üzemek környezetében telepített vegyi monitoring-, valamint lakossági riasztó és tájékoztató rendszer. A folyamatos üzembiztonság fenntartása és ellenőrzése érdekében a rendszer részeit meghatározott időszakonként, minden hónap első hétfőjén tesztelik.

Gyakoribb az úgynevezett morgatópróba, ritkábban fordul elő a hangos próba. Ez utóbbi március 7-én 11 órakor lett volna, ez azonban a szomszédban dúló háború miatt elmarad, és csak morgatópróbát tartanak. Hétfőn 11 órakor a szirénák tehát csak néhány másodpercig működnek morgató üzemmódban.

A MoLaRi-rendszert Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna, Vas, Veszprém, Zala megyében és Budapesten építették ki, ennek során 667 lakossági riasztó-tájékoztató, illetve 419 monitoring végpontot telepítettek. A rendszer segítségével mintegy 517 ezer ember riasztható.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!