Péntektől ingyen utazhatnak a BKK járatain az ukrán állampolgárok

2022. március 3. – 15:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Március 4-től április 15-ig az ukrajnai menekültek (aki dokumentummal tudja bizonyítani, hogy ukrán állampolgár) ingyen utazhatnak a BKK járatain”

– jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester sajtótájékoztatón. Hozzátette, hogy némi gond várható azokkal a kettős állampolgár kárpátaljaiakkal ebben a kérdésben, akik csak a magyar útlevelüket hozták el, de igyekeznek megoldást találni erre is.

A főpolgármester elmondta azt is, hogy hétfőtől egy infocentrumot állít fel a főváros a Nyugati téren, ahol a menekültek megkapnak minden szükséges információt, arról, hol találnak szállást, milyen jogszabályok vonatkoznak rájuk.

Karácsony közölte azt is, hogy jelenleg több mint 200 menekült ellátásáról gondoskodik fővárosi önkormányzat a kerületekkel egyeztetve, de bővítenék a létszámot. Ehhez olyan vállalati vagy intézményi üdülőket keresnek, ahová beköltözhetnek a kárpátaljaiak, akik itt akarják megvárni a háború végét. A főváros emellett most ad át 20 buszt a helyi védelmi bizottság kérésére a kormányzat számára.

A főpolgármester szerint az állam lassan ébredezik a menekült-ellátással kapcsolatban, akadozik a kommunikáció a főváros és a katasztrófavédelem között. Hozzátette: a fővárosi önkormányzat mélységesen elítéli az orosz aggressziót, amit Ukrajnával szemben lehet tapasztalni.

Mint kiderült, üzemel már az a honlap, amin a menekültek információt kaphatnak az elérhető átmeneti éjszakai szállásokról, akár az éjszaka közepén is, valamint itt jelentkezhetnek azok a budapestiek is, akik szállást szeretnének felajánlani a menekülteknek. A honlap ezen a címen elérhető: help.budapest.hu.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!