Szinte elfogyott a víz a Drávából

2022. március 3. – 11:02

Szinte elfogyott a víz a Drávából
Fotó: Halavuk Zsuzsa / Időkép

Másolás

Vágólapra másolva

Alig van víz a Drávában, nemrég megdőlt a valaha mért legalacsonyabb vízszint rekordja is, írja az Időkép. Rengeteg homokpadot, köveket és a vízbe mosott fatuskót lehet látni benne, alig van 60 cm felett a víz szintje.

Annyira kevés víz van a folyóban, hogy a barcsi hídnál már akár át is gyalogolhatnánk a folyón – írták. Itt dőlt meg pár hete a legalacsonyabb vízállás rekordja is. A Hellóvidék nemrég megkérdezte a Duna-Dráva Nemzeti Park és a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szakembereit a kialakult helyzetről. Ők arról beszéltek, súlyosbodó problémaként jelentkezik, hogy a Dráva medre egyrészt a szabályozások, másrészt a vízerőművek miatt egyre mélyül.

A medermélyülésből adódó vízszintcsökkenés gondot jelent: a környező erdők és gyepek kiszáradnak, a holtágaknak nincs vízpótlása, miközben veszélybe kerülnek az élőhelyek, velük együtt pedig minden vízhez kötött faj, köztük kétéltűek, halak és számos növényfaj. „Mindez talajvízszint csökkenést is okoz, ami akár több kilométerre is kiterjed, hiszen van egy nagyobb szívó hatása. Emiatt többek között az igen értékes, 100-120 éves tölgyesek is elkezdtek kiszáradni, mert a gyökérzetük nem képes ilyen gyorsan alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez” – mondta a lap kérdésére Hódossy Attila, a Duna-Dráva Nemzeti Park természetvédelmi őre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!