Hatalmas zsírszörnyet fogott a Csatornázási Művek

2022. március 01. – 15:07

Másolás

Vágólapra másolva


Hatalmas zsírkígyó került elő a budapesti csatornából Óbudán, áll a Fővárosi Csatornázási Művek közösségi oldalán.

A zsírkígyó – Forrás: FCSM
A zsírkígyó – Forrás: FCSM

Az FCSM Pók utcai átemelőtelepénél, egy propellerszivattyú kábelére feltekeredve, kócos-zsíros szennyeződésekből, főként nedves törlőkendőkből keletkezett ez a kb. 7-8 méter hosszú, kígyószerű képződmény, írják.

A szokatlan formájú zsírszörny néhány hónap alatt jöhetett létre, a csatornázási művek munkatársainak pedig több órájába telt, mire kiszabadították a kábelt a zsírszörny fogságából.

Az eset nem egyedi, ugyanis az utóbbi években egyre jobban elterjedő, egyáltalán nem, vagy csak nagyon sokára lebomló törlőkendők a csatornába kerülő zsiradékokkal találkozva, rekordméretű zsírdugókat képeznek. Az FCSM munkatársai nap mint nap küzdenek a zsíros törlőkendők okozta ún. kócok felszámolásáért.

Ha érdekli, hogyan kell helyesen használni a csatornarendszert, és ezáltal mit tehet az ehhez hasonló zsírszörnyek keletkezése ellen, az FCSM várja a Dél-pesti Szennyvíztisztító Telepen március 19-én tartandó lakossági nyílt napra, ahol azt is megmutatják, mi történik a szennyvízzel, miután otthon a lefolyókon keresztül távozik. A látogatás ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom