Ferencvárosi fricska Kínának: a Fudan Egyetem helyére állítják fel a Tienanmen téri Szégyen Oszlopát

2022. március 1. – 10:19

Ferencvárosi fricska Kínának: a Fudan Egyetem helyére állítják fel a Tienanmen téri Szégyen Oszlopát

Másolás

Vágólapra másolva

Baranyi Krisztina felkérésére Ferencvárosban, a Fudan egyetem tervezett budapesti helyszínén állítja ki Jens Galschiøt dán képzőművész A Szégyen Oszlopa című világhírű bronzszobrának egy változatát, áll az önkormányzat közleményében.

A művész ugyanilyen című szobrát 2021. december 23-án a hongkongi hatóságok eltávolítottak a város egyeteme előtti térről. A modell március 2-től két héten keresztül lesz látható a Szabad Hongkong útján, az alkalomra Jens Galschiøt is Budapestre látogat.

A Szégyen Oszlopa egy többrészes szoborsorozat egyik része, és mindig egy tömegmészárlásnak állít emléket. A művész magyarázata szerint a hongkongi mű ezen változata is egy önálló művészeti alkotás és a talapzaton álló ugyanazon szöveg köti össze őket: The old cannot kill the young forever – A múlt nem ölheti meg a jövőt, áll a közleményben.

A művész szerint ez a szöveg nemcsak arra emlékeztet, ami kínai nyomásra történt az eredeti alkotással, hanem szomorú aktualitást ad a Budapesten kiállított műnek Oroszország ukrajnai háborúja is, hiszen Putyin maga a múlt – mondta Jens Galschiøt.

Jens Galschiøt, a Szégyen oszlopának alkotója a következő közleményét adta ki művének ferencvárosi kiállítása kapcsán:

„Remélem, hogy ez a műalkotás is megmutatja Kínának, hogy a magyarok nem fogadják el a világ egyik legnagyobb totalitárius államának a szellemiségét. Egy olyan államét, amely egyáltalán nem osztozik Európa és Magyarország értékrendjében. Egy olyan államét, amely saját diákjait gyilkolta meg 1989-ben, a közelmúltban pedig eltiporta a hongkongi diákmozgalmat, demokratikus jogaikat és szólásszabadságukat védő diákokat börtönzött be. Pont a magyaroknak kellene a legjobban tudniuk, hogy mit jelent az elnyomás. Az ember azt gondolná, hogy Magyarország tanult a II. Világháború utáni szovjet elnyomásból és elegük lett a diktátorokból. Abszurd, hogy pont ennek az országnak a kormánya vállalkozik rá önként, hogy egy másik zsarnok rendszer befolyást szerezhessen Magyarországon. A magyar nemzet tagjainak pontosan tudnia kell, hogy nincs ”ingyen ebéd„. Pont Magyarország az a hely, ahol diákok ezreinek kellene a demokráciáról tanulnia és világ fejlődéséről vitatkoznia.”

A Hongkongban lerombolt nyolc méter magas alkotás az utolsó szobor volt, amely az 1989. június 4-i Tienanmen téri mészárlásnak állított emléket a Kínához tartozó városállam területén.

A Szégyen Oszlopa 24 éven át állt a Hongkongi Egyetem területén. Június 4-én a hallgatói önkormányzat minden évben a megtisztításával emlékezett arra, hogy 1989-ben ezen a napon a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg egységei a pekingi Tienanmen téren vérbe fojtották a demokratikus reformokat követelő tömeg tüntetését. Az emlékezés mellett egyúttal a hongkongi szabadságjogok szimbóluma is volt.

A Szégyen Oszlopának eltávolítását hivatalosan a Hongkongi Egyetem rendelte el 2021. októberében, közleményük szerint „külső jogi tanács alapján”. Először plafonig érő lepedőkkel takarták el, majd karácsony éjszaka a művet részekre bontották és egy konténerbe rakták.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!