A Paks 2 szerződés azonnali felmondását követeli az ellenzék

2022. március 1. – 11:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány azonnali hatállyal, a háborús helyzetre hivatkozással mondja fel a Paks 2 szerződést – szorgalmazták az LMP, a Momentum és a Párbeszéd ellenzéki képviselői sajtótájékoztatón.

Dr. Keresztes L. Lóránt, az LMP frakcióvezetője kijelentette: elutasítják a Paks 2 beruházást, és hogy a kormány ilyen mértékben kiszolgáltassa Magyarországot Oroszországnak, mert a projekt teljes energiapolitikai függőséget jelentene. Hozzátette, elutasítják, hogy Pécs mellé atomtemetőt építsenek, mert a közelmúlt példái mutatják, hogy egy sérülékeny objektum, egy veszélyforrás. Közölte azt is, hogy lopakodó eljárással folyamatban van egy új uránbánya kivitelezése, szintén Pécs térségében, a bányászati jogokat pedig eladhatják az oroszoknak, akik így szert tehetnek a magyar uránvagyonra. Ezt is elutasítják.

Buzinkay György, a Momentum országgyűlési képviselőjelöltje azt nyilatkozta, hogy egy erős, független, velünk szövetséges Ukrajna Magyarország érdeke, hogy távol tartsa az oroszokat tőlünk, ezért az ország minden támogatást megérdemel. Hozzátette: követelik, hogy azonnal utasítsák ki az orosz kémbankot és az összes orosz kémet. (A politikus valószínűleg a budapesti székhelyű, orosz többségi tulajdonú Nemzetközi Beruházási Bankra gondolt, amiből a napokban Csehország után Románia is kilépett.)

Buzinkay szerint emellett be kell fagyasztani Putyin és az orosz oligarchák vagyonát Magyarországon, és támogatni kell mindenben a NATO-t, az Európai Uniót, hogy az orosz agressziót meg tudják állítani.

Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese nyilatkozata szerint a nemrég meghozott uniós gazdasági szankciók érintik a Paks 2 beruházást finanszírozó bankot, a beruházás így ellehetetlenült, sőt nemzetbiztonsági kockázattá vált,

„mert Putyin dönthet arról, hogy a magyar emberek mikor kapcsolják fel a villanyt”.

A politikus szerint meg kell keresni a felelősöket, az előnytelen Paks 2 szerződés megkötésével kapcsolatban és tárgyalást kell kezdeményezni a V4 és uniós államokkal egy olyan hálózat kialakításáról, amin az országok meg tudják osztani a megújuló energiatermelésüket. Fűtéskorszerűsítési programot kell indítani a politikus szerint, valamint meg kell szüntetni a napelemek adóztatását. A sajtótájékoztató itt megnézhető.

Az ellenzéki pártok tüntetni fognak kedd este 6-tól a Nemzeti Fejlesztési Bank előtt, a tüntetésről tudósítunk.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!