Menekültcsaládok érkezhetnek a Győrben dolgozó ukrajnaiakhoz, első körben sportszállásokon helyezik el őket

2022. március 1. – 11:23

Laczó Balázs
Laczó Balázs
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Győrben arra számítanak, hogy az ott dolgozó ukrajnai vendégmunkások családjai is hamarosan megérkeznek a városba, akiknek majd megfelelő elhelyezést kell találni. Helyi szállodákkal is egyeztetett a győri polgármesteri hivatal, de 31 embert az Olimpiai Sportpark szálláshelyén már most el tudnának helyezni. Összesen 160 szálláshely van a jelenlegi tárgyalások alapján.

„A következő napokban arra számíthatunk, hogy folyamatosan fognak érkezni családok, köztük gyermekek, elsősorban azok, akiknek rokonai dolgoznak Győrben (…) A legnagyobb feladatnak a menekültek elszállásolását tekintjük, amelynek első lépése a Győrben dolgozó ukrán és kárpátaljai magyar vendégmunkások családjaival való kapcsolatfelvétel, majd minden Győrbe érkező menekült biztonságba helyezése. Erre már most 160 szálláshely áll rendelkezésre” – írta a Facebookon Dézsi Csaba András, Győr fideszes polgármestere.

A polgármester beszámolt arról, hogy a város felvette a kapcsolatot a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Magyar Vöröskereszt helyi vezetőivel.

Virág-Adorján Andrea polgármesteri főbiztos a Telex kérdésére elmondta: a város szállodáival tárgyalnak, de első körben az önkormányzat saját helyeit fogják betölteni, kezdve a 2017-ben épült Olimpiai Sportparkkal, amelynek atlétikai pályája mellett 31 sportszálláshely van.

Ilyen szobákban helyezné első körban a város az érintett családokat – Kép: Gy. M. J. V. Önkormányzata
Ilyen szobákban helyezné első körban a város az érintett családokat – Kép: Gy. M. J. V. Önkormányzata

Várják még azoknak a szállásadóknak a jelentkezését is, akik átmenetileg, vagy tartósan tudnának kapacitást biztosítani. Az ehhez szükséges elérhetőségeket és részletes tudnivalókat a polgármester hivatalos Facebook-oldalán lehet olvasni.

A most felmért üres szálláshelyek száma egyelőre elegendőnek látszik. A tapasztalatok szerint a családok ugyanis várnak, ameddig csak lehet. „Nem szeretnék otthagyni üresen kárpátaljai otthonukat, csak legvégső esetben, ha ne adja ég, menekülni kell” – mondta a főbiztos.

Eddig egy család jelezte a városnál érkezését, de végül a győri ipari cég – ahol a család egyik tagja évek óta dolgozik – talált nekik albérletet. A városnak egyébként a Covid-helyzet okán létrehozott alap is rendelkezésére áll, ha támogatásra – akár szállásra – kell fordítani – tette hozzá Virág-Adorján Andrea.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!