Stummer: Tojástáncot jár a magyar kormány azzal, hogy nem engedi át az országon a NATO-fegyverszállítmányokat

2022. február 28. – 19:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kényes tojástáncot jár a kormány a NATO-együttműködés terén, ide tartozik az a legutóbbi döntés is, hogy nem engedik át az Ukrajnának szállított fegyvereket Magyarország területén, mondta Stummer János, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnöke, az Egységben Magyarországért nemzetbiztonsági kabinetvezetője a Partizán tévé élő beszélgetős műsorában.

Nemzetbiztonsági ügyekben három nagy feladata lesz az új kormánynak, ha győz az ellenzéki összefogás a választásokon, tette hozzá. Stummer szerint fel kell oldani azokat az Orbán-kormány által elrendelt titkosításokat, amikről nem igazolható, hogy sértik a nemzetbiztonságot, és ha ez bebizonyosodik, ilyen lehet a paksi bővítésről vagy a belgrádi vasútépítésről szóló szerződés is.

Emellett felül kell vizsgálni a nemzetbiztonsági átvilágítások rendszerét, többször kiderült ugyanis egyes átvilágított emberekről, hogy kockázatot jelentenek, másrészt sokszor olyan embereket nem világítanak át, akiket kellene. Itt kerültek szóba azok az oroszok, akik az elhangzottak szerint a kormány kötvényprogramjában úgy vásároltak állampolgárságot, hogy semmilyen vizsgálat nem történt velük kapcsolatban. Így ez a mintegy ezer orosz most kockázatot jelent, ezért egyenként át kell majd nézni a státuszukat.

A harmadik feladat pedig az lesz Stummer szerint, hogy csökkenteni kell a Magyarország Kínával és Oroszországgal szembeni kitettségét, ugyanis úgy látja, hogy az elmúlt időkben a magyar szervek nem tudták felvenni a versenyt ennek a két országnak a titkosszolgálatával, „egyfajta fegyverletételt történt”. Hozzátette: a magyar titkosszolgálatok ma nem a hazájukat, hanem Orbán Viktort és kormányát szolgálják, az ő érdekeit képviselik. Ha nyer az ellenzék, akkor megköszönik azoknak a titkosszolgáknak a munkáját, akik Orbánt szolgálták, de nem tartanak rájuk igényt.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!