Semjén Zsolt: Ha Miskolcról kilőnének egy rakétát, fél óra múlva nem lenne Miskolc

2022. február 28. – 20:33

frissítve

Semjén Zsolt: Ha Miskolcról kilőnének egy rakétát, fél óra múlva nem lenne Miskolc
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Telt ház fogadta Semjén Zsoltot Kazincbarcikán, ahol a miniszterelnök-helyettes a migráció, a családok, a nemzetállamok és a kereszténység brüsszeli támadása mellett az orosz–ukrán konfliktusról is megosztotta véleményét. A magyar kormány azért blokkolta Ukrajna NATO-s tárgyalásait, mert korlátozták a magyar kisebbség jogait, de arról is beszélt a KDNP elnöke, hogy a kettős állampolgárság bevezetése menti meg most a kárpátaljai magyarok életét.

„Magyarországnak a keresztény értékrendjéből következik a béke iránt elkötelezettsége” – mondta az orosz–ukrán konfliktusról Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Kazincbarcikán, ahol a Fidesz helyi jelöltje, Demeter Zoltán mellett kampányolt.

II. János Pál pápa szavait emlegetve Semjén úgy fogalmazott: a béke nem pusztán a háború hiánya, hanem az igazságosságnak a gyümölcse. „Az még nem igazi béke, ha nincs háború. Akkor van igazi béke, ha az az igazságosságon nyugszik.” A KDNP elnöke szerint az igazságosságba beletartozik az is, hogy a kárpátaljai magyar kisebbségnek biztosítani kell az emberi, kisebbségi, nyelvi és oktatási jogait. „Akkor lesz béke, ha mindenki jól érezheti magát a saját szülőföldjén.”

Semjén szerint most azért támadják a magyar kormányt, mert korábban blokkolták Ukrajna felvételét a NATO-ba.

„Nem volt más eszközünk a magyar kisebbség jogfosztása miatt”

– jelentette ki a miniszterelnök-helyettes. Ukrajnának joga van a szuverenitáshoz, a területi integritáshoz és a nemzetközi jog érvényesüléséhez – folytatta, nem véletlen szerinte, hogy Magyarország volt az első ország Antall József idején, amely elismerte Ukrajna függetlenségét. Semjén szerint szükség van egy ütközőállamra az orosz birodalom és az Európai Unió között, Magyarország elemi érdeke, hogy legyen egy szuverén állam a szomszédban.

„Ha Ukrajna NATO-tag lenne, most világháború lenne.”

Az ellenzéki politikusok megszólalásait bírálva a KDNP politikusa arról beszélt, Magyarország semmilyen körülmények között nem engedi, hogy belerángassák a háborúba. Semjén szerint épp ezért mindenkinek felelősen kellene nyilatkozni. „Könnyű a néphangulatnak engedni, könnyű azt nézni, hogy másnap a Süddeutsche Zeitung mit ír, de mi fog történni, ha eszkalálódik a helyzet?” – tette fel a kérdést.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Márki-Zay életveszélynek tette ki a kárpátaljai magyarságot

Semjén megismételte a kormány álláspontját, hogy nem lehet magyar katonákat Ukrajnába küldeni. „Ha magyar katona fegyveres konfliktusba kerül az orosz katonával, kitesszük magunkat egy válaszcsapásnak” – fogalmazott. Azt is mondta, Magyarország minden létező humanitárius segítséget megad Ukrajnának, de fegyvert nem küldünk a háborús országba. „Nem akadályozzuk meg, hogy az EU és a NATO ezt megtegye, de Magyarország ezt nem teszi meg” – tette hozzá.

Szerinte a magyar kormány semmilyen körülmények között nem engedheti meg, hogy Magyarország területéről támadás induljon egy másik ország ellen.

„Ha mondjuk (...) Miskolcról kilőnének egy rakétát valakik, nem biztos, hogy fél óra múlva lenne Miskolc és környéke”.

Amikor Márki-Zay és Fekete-Győr azt akarja – folytatta Semjén – , hogy „a nyugati haverjaik, mondhatnám, gazdáik veregessék a vállukat, akkor az önök életét veszélyeztetik, és a hazánkat veszélyeztetik.” A KDNP képviselője szerint Márki-Zay Péter „minden határon túlment”, amikor vasárnapi videójában úgy fogalmazott: „a kárpátaljai magyarok oroszbarátok”. Ezzel – mondta Semjén – az ellenzéki miniszterelnök-jelölt szó szerint életveszélynek tette ki a kárpátaljai magyarságot, akik már egyébként is jogfosztottak Ukrajnában.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

„Ha nem lett volna ezeknek az embereknek magyar állampolgárságuk, akkor most meghalnának a kárpátaljai magyarok ebben a háborúban” – jelentette ki Semjén. Szerinte annak köszönhetik az életüket, hogy a Fidesz bevezette 2010 után a kettős állampolgárságot. „Ha az ellenzéken múlt volna, akkor nem lenne magyar állampolgárságuk” – tette hozzá.

Semjén Zsolt kazincbarcikai előadásában a migrációról, a családvédelminek nevezett népszavazásról is hosszasan értekezett. Ezekről hamarosan részletes beszámolóval jelentkezünk.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!