Két héten belül utalják az szja-visszatérítést az adóbevallásban igénylőknek

2022. február 23. – 11:31

Másolás

Vágólapra másolva

Harminc nap helyett két héten belül meg kell kapniuk az szja-visszatérítést azoknak a családoknak, amelyek az adóbevallásukban veszik igénybe az adó-visszatérítést – közölte egy Facebook-videóban Varga Mihály pénzügyminiszter.

A változás Varga szerint elsősorban az egyéni vállalkozókat, az őstermelőket és azokat érinti, akik nem adták le időben a nyilatkozatukat.

A miniszter azt is elmondta a kampányidőszakban megosztott Facebook-bejegyzésében, hogy a kormány az adó-visszatérítéssel több mint 610 milliárd forintot osztott vissza eddig a gyermeket nevelő szülőknek. A minisztériumban azzal számolnak, hogy az adóbevallásokban érvényesített visszatérítéssel ez az összeg még több tízmilliárd forinttal emelkedhet.

A közösségi médiás bejelentkezését Varga Mihály arra futtatta ki, hogy a magyar gazdaság teljesítményét dicsérje, szerinte ugyanis ez teszi lehetővé a kifizetéseket.

A miniszter ezen véleményét ugyanakkor nem mindenki osztja. Vannak olyan kedvezményezettek, akik szerint az államkasszát több százmilliárd forinttal megterhelő intézkedés nem a legindokoltabb döntés a kormány részéről, és lenne jobb helye is a neki járó összegnek, ezért továbbadják azt. Váradi Luca szociológus, a Továbbadó nevű kezdeményezés egyik elindítója azt mondja: „A kormány úgy tesz, mintha ezt a pénzt vissza lehetne adni, miközben azért vonták le a fizetésünkből, hogy működjön az állam, tanulhassanak a gyerekeink, megkapjuk az egészségügyi ellátásokat, vezessenek utak mindenhová az országban.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!