A választási bizottság elutasítása után a Kúriához fordul a DK, mert szerintük a Fidesz egyik jelöltje törvénytelenül, önkormányzati helyiségben gyűjtött aláírásokat

2022. február 23. – 15:01

Másolás

Vágólapra másolva

A Demokratikus Koalíció február 12-én, a hivatalos kampányidőszak első napján közleményt adott ki, amiben arra hívta fel a figyelmet, hogy a fideszes Kovács József – aki a Fidesz jelöltje Békés megyei 3. számú országos egyéni választókerületében – olyan fotókat töltött fel a Facebook-oldalára, amelyeken az eleki házasságkötő teremben gyűjtötték az ajánlásokat.

És mivel törvény tiltja az önkormányzati helyiségekben történő ajánlásgyűjtést, először a helyi választási bizottsághoz fordultak.

A beadványban szerepelt a poszt linkje, fotót is csatoltak, amelyen szerintük látható, hogy az aláíró személy ajánlóívet ír alá, hiszen azon látható az egyedi azonosítójel, továbbá jól kivehető, hogy az aláírás helyszíne az Elek város önkormányzatának épületében található házasságkötő terem. A helyi (gyulai) választási bizottság azonnal továbbította a dolgot elbírálásra a Békés megyei 3-as számú Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottsághoz.

Az OEVB viszont a kifogást elutasította. Ők a képek alapján azt állapították meg, hogy „egy díszesebb berendezésű helyiségben látható egy hölgy, aki a kamerába néz, és aki írószert tart a kezében, amelyet egy ajánlóívre hasonló, de elmosódott képű dokumentum felett tart éppen”, és bár nem bizonyították kellőképpen a beadványban, azért mégis kijelenthető, hogy Elek város önkormányzatának hivatalos helyiségében, a házasságkötő teremben készültek a képek. És bár látszik, hogy valaki egy írószerrel közelít a papír felé, szerintük nem állapítható meg, hogy az valóban ajánlóív, ennek ellenére „vélelmezik”, hogy valóban arról van szó. A beadványban is szereplő Facebook-poszt képeit időközben egyébként a KDNP-s politikus eltüntette Facebook-oldaláról – egyetlenegy maradt –, de a Magyar Narancs cikkében még látható néhány kép.

Az OEVB aztán végül úgy döntött, hogy a jogszabálysértés megállapítására azért nincs lehetőség, mert ahhoz további körülmények bizonyítására lett volna szükség. Jelesül, szerintük a fényképen látható szereplők személyazonossága nem volt megállapítható, így az sem, hogy a beadott fényképen szereplő hölgy ajánlást gyűjtő, a jelöltet ajánló vagy más minőségében szerepel azon.

A döntés ellen fellebbezett a DK, mondván: annak, hogy a beadott fényképen éppen ajánlást adó választópolgár vagy az ajánlást gyűjtő személy volt látható, nincs jelentősége, hiszen a jogszabálysértés mindenképp megtörtént azzal, hogy önkormányzati helyiségben gyűjtötték az aláírást. De ha fontos, akkor a beazonosításuk sem tűnik megugorhatatlannak, hiszen a fényképfelvételeken szereplő személyek Elek város képviselő-testületének tagjai, akiket így a fellebbezésben meg is nevezett a DK. A fellebbezésben és korábban a poszt képein is szereplő Kecskés Andrea, Thuróczy András, Veres Zoltán és Ferenczi Zsolt közül végül csak Kecskés fotója maradt:

Így került az ügy aztán a Nemzeti Választási Bizottság elé. Ahol pedig azt állapították meg, hogy a fellebbezés nem volt elég alapos. Ahogy azt is, hogy az OEVB helyesen utasította el a kifogást, csak épp téves indokokra alapozta, ugyanis az NVB szerint sem szükséges a fényképen szereplő személyek beazonosítása. Viszont az NVB szerint mégsem állapítható meg egyértelműen, hogy hol történt a kifogásolt dolog, sőt azt sem lehet egyértelműen megállapítani, hogy a képek „milyen választási cselekményt rögzítenek”, az sem egyértelműen bizonyított a beadványban szerintük, hogy azon ajánlóívek lennének. És itt még egyszer érdemes megnézni a képeket.

„A Demokratikus Koalíció és az egységes ellenzék közös országgyűlési képviselőjelöltjeként a Kúriához fordulok a választási csalás ügyében!”

– írja végül ma, február 23-án Leel-Őssy Gábor, a DK és az ellenzék országgyűlési képviselőjelöltje Békés megye 3. választókörzetében. Ebben a körzetben Kovács József, a Fidesz–KDNP jelöltje 2010 óta az egyébként gyulai központú körzet országgyűlési képviselője.

Az egész menetről a valasztas.hu-n olvasható egy hosszabb összefoglaló.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!