Megdőlt a napi melegrekord: 21,1 fokot mértek Sopronban

2022. február 17. – 12:42

Másolás

Vágólapra másolva

A korábbi időjárás-előrejelzésnek megfelelően csütörtökön valóban megdőlt a napi melegrekord – az eddigi február 17-i csúcs a Sellyén, 1998-ban mért 18,6 fok volt, Sopron környékén viszont 20 fok fölé emelkedett a hőmérséklet ma. Az Időkép még nem hitelesített adatai szerint az automata hálózatuk még a délelőtt folyamán, 11.30-kor 21,1 fokot mért Sopronban.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat pontos adatot a hitelesítésig nem közölt, csak annyit írtak Facebookon, hogy „Fertőrákoson és Sopronban is megdőlt a napi országos melegrekord”.

„A jelenség a hidegfrontot megelőző melegfront délies szelének köszönhető. Az Alpok keleti gerincén átbukó délnyugati szél főn hatást hoz létre a hegy északi oldalán. A leáramló levegő kiszárad és felmelegszik, így ugyanazon szinten, csak a hegy széllel átellenes oldalán jóval melegebbet hoz. Tavasszal sokszor a főn végzi a hatalmas hó- és jégmezők olvasztását, emiatt a tavasz hírnökének is tekintik” – írja az Időkép arról, hogy miért épp nyugaton volt ilyen meleg, miközben északkeleten, Bükkszentkereszten például csak 4 fok volt.

Az Időkép előrejelzése szerint pénteken hosszabb napos időszakokra számíthatunk, kevés helyen alakulhat ki kisebb zápor. Élénk, erős lesz a nyugati-délnyugati szél. Délután 9 és 15 fok közötti csúcsértékekre van kilátás.

Szombaton felhős, borongós idő jön, a Dunántúlon több esővel. Felélénkül a szél is, kora délután pedig 8-14 fok várható. Vasárnap egy fokkal alkalmasabb lesz az időjárás kirándulásra, hosszabb-rövidebb időre mindenhol kisüt a nap, napközben az északi tájakon számíthatunk esőre, záporra, a hegyekben havas eső, kevés hó hullhat, a hőmérséklet pedig marad 8-14 fok környékén. Hétfőn viszont már egy újabb hidegfront hozhat északnyugatira forduló erős, néhol viharos szelet, valamint záporokat.

Másodfokú riasztásokat adtak ki a viharos szél miatt

A viharos szél veszélye miatt több megyében másodfokú riasztásokat adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön kora délután, az ország északi határához közeli járásokra. A nap folyamán akár Budapestre, továbbá Pest, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Nógrád és Veszprém megye járásaira adhatnak ki másodfokú riasztást. Emellett csaknem az egész országban elsőfokú a veszélyjelzés az erős szél miatt. Az északi megyékben a zivatarveszély miatt is elsőfokú riasztások vannak érvényben.

A legerősebb széllökések 65-90 kilométer/óra között alakulhatnak, de gomolyfelhők környezetében – főként északnyugaton, északon – akár a 100 kilométer/órát is meghaladhatják. Még éjfél környékén is nagyobb területen fordulhatnak elő viharos széllökések, csak péntekre virradóra veszít erejéből a légmozgás.

Nagyobb eséllyel az északkeleti megyékben, a hidegfronthoz kapcsolódó záporokhoz néhány helyen akár zivatar is társulhat, akár dörgéssel, villámlással együtt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!