850 millióért készíti a Duna alatti vasúti alagút környezetvédelmi tanulmányát a Főmterv

2022. február 15. – 11:03

Másolás

Vágólapra másolva

„Aláírtuk a szerződést a Duna alatti vasúti összekötő alagút építésének környezetvédelmi hatástanulmányának elkészítésére és a környezetvédelmi engedélyek megszerzésére. A közbeszerzés nyertese, a Főmterv Zrt. nettó 850 millió forintért vállalta a munkát, amelynek célja a Duna alatti vasúti alagút és kapcsolódó szakaszok környezetvédelmi engedélyének megszerzése” – jelentette be Facebook-oldalán Vitézy Dávid, a kormányzati Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója. A projekthez 500 millió forintos támogatást kaptak uniós alapból a Nyugati pályaudvar és Kelenföld közötti vasúti alagút tervezésére, a kormány pedig ugyanekkora önrésszel száll be.

Foto: Vitézy Dávid Facebook-oldala
Foto: Vitézy Dávid Facebook-oldala

Vitézy szerint az alagút mennyiségi és minőségi oldalról is ugrásszerű fejlődést hoz majd az agglomerációs, a Budapesten belüli és a térségeket összekötő távolsági vasúti közlekedésben.

A projekt megkezdése előtt környezeti hatásvizsgálat készül majd, a Kelenföld pályaudvar–Rákosrendező pályaudvar, illetve a Városligeti elágazás közötti szakaszra, ezen belül az alagútra és a csatlakozó földfelszíni vasútra is. A tervezőnek a szerződés hatályba lépésétől számítva öt tervezési szakaszban 510 nap áll rendelkezésére ahhoz, hogy a környezetvédelmi hatástanulmányt elkészítse és megszerezze a környezetvédelmi engedélyt.

„Tehát nem csak maga az alagút, hanem az új kétszintes Nyugati pályaudvar (melynek tervpályázata folyamatban van), illetve a váci és ceglédi vonalról beérkező szakaszok fejlesztése is a munka része” – írta a BFK vezérigazgatója.

A Budapest Fejlesztési Központ az első két évében számos fővárosi fejlesztésbe fogott bele, és ezek mellé még jó párat át is vettek a nem túl rózsás anyagi helyzetben levő fővárosi önkormányzattól. A BFK nem szűkölködött állami forrásban, ebben a cikkünkben próbáltuk meg áttekinteni, mire mentek vele.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!