Kamu volt a kamubeteg, de leleplezett egy korrupt orvost

2022. február 11. – 10:03

Kamu volt a kamubeteg, de leleplezett egy korrupt orvost
Illusztráció: iStock / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Az ügyészség vádat emelt, az orvos börtönbüntetésre ítélését indítványozza.

Milyen egy kamu kamubeteg? Olyan rendőr, aki magát olyan egészséges embernek adja ki, aki egy betegségéről szeretne igazolást kérni. Vagyis kamuból azt mondja magáról, hogy ő egy kamubeteg. Bonyolult? Nem lesz az, ha megismerjük a sztorit.

De előtte magáról a bűnbehozós, beépülős intézményről. Az ügyészségen van egy fogalom, a megbízhatósági vizsgálat, amely a korrupciós bűncselekmények megelőzésének és felderítésének egyik eszköze.

Ilyen vizsgálatokat a rendőrség egyik szerve, a Nemzeti Védelmi Szolgálat folytathat le úgy, hogy a törvényben meghatározott személyi kört ellenőrzi, gyakorlatilag kísértésbe hozza. Van, aki ellenáll, mint a Bibliában Jézus, aki az ördög mindhárom kísértésére nemet mondott (pedig az egyik az egész világ volt), van, aki már pár százezer forintnál elbukik.

A Bibliától visszatérve a Nemzeti Védelmi Szakszolgálathoz, a rendőrök korábban csak a rendvédelmi szervek hivatásos tagjait ellenőrizték, de ma ez a lehetőség már kiterjed a kormányzati irányítás alatt álló közszférában dolgozók csaknem teljes körére. Az ellenőrzés lehetősége – a hálapénz elleni fellépés részeként – idén január 1-től az egészségügyi szolgálati jogviszonyban állókra is vonatkozik.

Mit csinál egy rejtett nyomozó?

Hogy kell ezt elképzelni? Egy igazán profi kamubeteg például kiveteti a fél veséjét, majd lábadozás közben átnyújt egy borítékot, és ha ezt az orvos elfogadja, akkor a másik zsebéből előkap egy bilincset? Nem valószínű, ez túl nagy ár lenne. Ráadásul ha egy ilyen kamueljárásról hallanánk, az talán megütközést keltene, mert bár a társadalom, sőt orvos és beteg is egyaránt utálta a paraszolvenciát (az például jó jel, hogy most gondolkodnom kellett ezen a kifejezésen), de ennél a sztorinál tényleg a „hála” dominált (attól persze még üldözendő), de a most következő eset nettó korrupció lesz.

Történt ugyanis, hogy a Nemzeti Védelmi Szolgálat megbízhatósági vizsgálatot folytatott egy fővárosi kórház szakgondozójában dolgozó – önálló intézkedésre jogosult – pszichiáter főorvossal, a későbbi vádlottal szemben.

A megbízhatósági vizsgálat során a szolgálat munkatársa, a „fedett” tárgyalótiszt előzetes időpontkérés alapján 2021. szeptember 17-én megjelent a főorvos rendelésén. A tárgyalótiszt előadta, hogy egy ismerőse ajánlására kereste fel az orvost, mert börtönbüntetése letöltése végett 2021 novemberében a büntetés-végrehajtási intézetbe kell bevonulnia. Üzleti ügyei intézése miatt azonban a büntetés letöltése alól fél év halasztásra van szüksége, és ennek elintézéséhez az orvos segítségét kérte.

Nem beteg, de van az a pénz

Azt is közölte az orvossal, hogy egészségügyi problémája, illetve tényleges indoka a halasztásra nincs, és az orvos segítségnyújtásáért hálás lenne. A főorvos elfogadta az ajánlatot, és közölte a tárgyalótiszttel, hogy az egészségügyi nyilvántartásban kórelőzmény-kutatást végez. A tárgyalótiszt ekkor azt mondta, hogy nem magyar állampolgár, korábban nem kezelték, és magyar tajszámmal sem rendelkezik még, azt várhatóan a következő héten kapja meg, az orvos erre a kórelőzmény-kutatást félbehagyta.

Az orvos a tajszám és a kórelőzmény hiányában azt a megoldást ajánlotta, hogy a magánrendelésén keresse fel őt a ,,beteg”, ahol visszamenőlegesen rögzít kettő-három hónappal korábbi, valótlan kórtörténetet, majd november elején ez alapján kiállít olyan, valótlan tartalmú igazolást, amely szerint a tárgyalótiszt négy-öt hónapja kezelésen vesz részt.

A szolgálat munkatársa ezt követően elővett egy zárt borítékot, amelyben 300 ezer forint volt, és azt a főorvos felé nyújtva, a vádlott asztalára helyezve megköszönte a segítséget. A vádlott a jogtalan előny ígéretét elfogadva a zárt borítékban elhelyezett pénz helyben történő átvételét azzal hárította el, hogy azt a tárgyalótiszt ne ott helyben, hanem a magánrendelésén adja át. A lefolytatott megbízhatósági vizsgálat alapján a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon, amely a nyomozást lefolytatta.

Börtön vagy beismerés

A Fővárosi Főügyészség vádat emelt az orvos ellen önálló intézkedésre jogosult személy által elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette miatt. Az ügyészség indítványozza, hogy a bíróság ítélje a vádlottat börtönre és pénzbüntetésre, valamint határozott időre tiltsa el az orvosi foglalkozástól. A börtönbüntetés végrehajtásának felfüggesztésére az ügyészség csak akkor lát lehetőséget, ha a vádlott a bűnösségét az előkészítő ülésen beismeri.

A Fővárosi Főügyészség felhívja a figyelmet, hogy a vesztegetés megvalósulásához a büntető törvénykönyv szerint nem kell megtörténnie a tényleges pénzátadásnak, elegendő, ha – az egyéb feltételek megvalósulása esetén – a jogtalan előnyt kérik vagy ígérik, illetve az ígéretet elfogadják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!