Melyik gépjárművet lopják leginkább Magyarországon? Audi? BMW? Nem, nagyon nem

2022. február 10. – 08:33

Másolás

Vágólapra másolva

Egészen meglepő jármű áll a tavalyi magyarországi lopásos toplista élén, írja a Vezess. 10-15 éves időtávon egyébként drasztikusan csökkent a lopások száma.

Összesen 561 darab gépjárműre, ebből 351 személyautóra adtak ki körözést tavaly – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a lap kérésére. Ez 10-15 évvel ezelőtthöz képest rendkívül alacsony szám. 2007-ben csak személyautóból még 7584 darabot vittek el a bűnözők, de 2015-ben is még 2414 személyautóra adtak ki körözést.

És akkor következzen, hogy melyik jármű vezeti a toplistát:

a Simson.

Igen, ez egy segédmotoros kerékpár-típus. A ma forgalomban lévő Simsonok többségét a ‘70-es, ’80-as években gyártották. Viszont egy jobb állapotú darabért manapság elkérnek 400-500 ezer forintot is. És hát két ember pillanatok alatt fel tudja rakni egy platóra, utánfutóra vagy furgonba.

Egy piros Simson – Fotó: JENS BUTTNER / DPA VIA AFP
Egy piros Simson – Fotó: JENS BUTTNER / DPA VIA AFP

Így néz ki a toplista első pár helye, a márka után a tavaly kiadott rendőrségi körözések számával:

  1. Simson 72 db
  2. Opel 60
  3. Suzuki 56
  4. Volkswagen 48
  5. Yamaha 34
  6. Aprilia 33
  7. Ford 33

Tehát több motortípus is van az élmezőnyben. A hosszabb lista megnézhető a lap részletes cikkében.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom