A szakszervezet szerint eddig semmi sem valósult meg a főváros szociális dolgozóknak tett 15 százalékos béremelési ígéretéből

2022. február 9. – 12:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Különböző akciókat és petíciót indít az elmaradt béremelés kiharcolása érdekében a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete (SZÁD) – jelentették be a Facebook-oldalukon.

Köves Ferenc, a SZÁD elnöke azt mondta, két ígéretet szeretnének számonkérni:

  • A kormányzat tavalyi 20 százalékos ágazati béremelést ígért az ágazatnak. „Mindenki láthatja, aki megnézte a bérpapírját, hogy az ágazati emelés valójában a garantált bérminimumra való kiegészítésből áll nagyobb részben. Kisebb része az, ami valóban ágazati béremelés” – mondta Köves, aki szerint a kormánynak „egy nagyon régi adósságát kellene rendeznie azzal, hogy az ágazat helyzetét tisztességes bérekkel megoldja”.
  • A petíciójuk másik része a budapesti szociális intézményekben dolgozókat érinti. „A főváros 15 százalékos béremelési ígéretet tett 2022-re vonatkozóan. Ebből jelenleg nem valósult meg semmi” – mondta a SZÁD elnöke, és hozzátette: szeretnék, ha a főváros teljesítené az ígéretét, „mert a 15 és a 0 között elég nagy különbség van”.

A SZÁD Facebook-oldala azt írja, hogy a kormányzat 20 százalékos béremelésével bruttó 260 ezer forintra emelkedik a szakképzett, diplomás, sok év tapasztalattal rendelkezők alapbére. „A 15 százalékról pedig az derült ki, hogy nem is létezik. Utóbbi ügyben jelenleg is tárgyalások folynak a fenntartóval” – áll a bejegyzésben.

A szakszervezet állításaival kapcsolatban kérdéseket küldtünk a fővárosi önkormányzatnak. Amint választ kapunk ezekre, frissítjük a cikket.

Frissítés 15:58: Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a Telex kérdésére azt válaszolta, ltják a problémát, és nem zárkóznak el annak megoldásától. Azt mondta, jelenleg is tágyalásban vannak a SZÁD-dal a béremelésről. Kiss szerint a probléma alapja, hogy a kormány 20 százalékosnak mondott ágazati béremelése a valóságban csak 13 százalékos emelést jelent. A főpolgármester-helyettes azt mondta, a fővárosi önkormányzat azon dolgozik, hogy kipótolják ezt a különbözetet, és forrást találjanak arra, hogy a budapesti szociális dolgozók megkapják az idei 15 százalékos béremelésüket. Kiss szerint ezt a kérdést heteken belül rendezniük kell.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!