Komlós Juciról neveztek el egy közterületet a II. kerületben

2022. február 9. – 20:05

Komlós Juciról neveztek el egy közterületet a II. kerületben
Forrás: Őrsi Gergely polgármester közösségi oldala

Másolás

Vágólapra másolva

„Immáron harmadik alkalommal, a Szabó Magda sétány és a Solt Ottilia tér után avathatunk utcanévtáblát úgy, hogy a közösség javaslatai alapján neveztünk el egy közterületet példamutató munkásságú nőkről, így is javítva a Budapesti közterületeken az elnevezések arányát, hiszen jelenleg közel kilencszer annyi férfi nevét viseli közterület, mint nőét”

írja közösségi oldalán Őrsi Gergely, II. kerületi polgármester.

Az átadáson megemlékeztek Komlós Jucira 103. születésnapjának előestéjén, a beszámoló szerint Fehér Anna színművész, Földessy Margit színművész és a SZINDRA társulat egyedülálló hangulatot teremtett.

Komlós Juci 1922-ben állt először színpadra, és 1999-ben, 75 évvel később vették fel utolsó színészi mondatát, vagyis több mint hét évtizeden keresztül játszott. Több mint tizenkét éven keresztül, nyolcvanéves koráig, 331 részben játszotta a Szomszédok Lenke nénijét. Komlós Juci időről időre a személyes bátorságával élte túl a történelem és az élet adta kihívásokat. Kijátszotta a zsidótörvényeket, és igyekezett az ötvenes évek propagandadarabjait legalább „látszólag” komolyan venni. Bátor maradt férje disszidálása után is, amikor meghurcolták, megvádolták.

Csűrös Karola, akivel 12 éven át játszott együtt, korábban azt mondta: megtisztelőnek tartja, hogy elneveznek Komlós Juciról egy utcát, nagyon örül neki, hogy lesz egy olyan hely, ami az ő nevét viseli, és emléket állít róla.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!