Mégsem kapnak igazolatlan órát a tanársztrájk alatt otthon maradó diákok

2022. február 8. – 08:01

Másolás

Vágólapra másolva

A tanárok múlt heti sztrájkja után egyes tankerületi központok arra utasították az iskolákat, hogy az e-naplóban megtartott tanóraként tüntessék fel a munkabeszüntetés miatt meg nem tartott órákat. Eszerint a távol maradó diákoknak is igazolatlan hiányzást kellett adminisztrálni, most azonban úgy néz ki, elálltak ettől az ötlettől – írja a Népszava a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetéhez (PDSZ) eljutott tankerületi levél alapján.

A módosított utasítás már arról szól, hogy ezeket az órákat elmaradtként kell adminisztrálni. Arra is felhívták az intézményvezetők figyelmét, hogy a sztrájk miatt egyetlen diákot sem érhet hátrány: ha a szülők nem igazolták a távolmaradást valaki számára, akkor neki az intézményvezetőknek kell igazolást adniuk. Ezt egy kormányrendelet alapján tehetik meg, amely egyebek mellett kimondja: a mulasztást igazoltnak kell tekinteni, ha a tanuló hatósági intézkedés vagy „egyéb alapos indok miatt” nem tudott jelen lenni.

Ebben az esetben a sztrájk az alapos indok. Az érdekképviselet szerint ez előrelépés a korábbi utasításhoz képest, amellyel lényegében igazolatlan órákkal büntették volna a diákokat, akik a sztrájk idején nem tartózkodtak az épületben.

Január 31-én 2016 óta először sztrájkoltak országszerte a pedagógusok, a kétórás, figyelmeztető sztrájkban mintegy 20 ezren vettek részt. Az Emmi többször is törvénytelennek nevezte a sztrájkot, fellebbezett is a jóváhagyó bírósági ítélet ellen, a minisztérium szerint a baloldal műve a tiltakozás. A két pedagógus szakszervezet már elkezdte a március 16-ára meghirdetett határozatlan idejű sztrájk előkészítését. A munkabeszüntetés idején nyújtott „elégséges szolgáltatásokról” a kormánnyal kellene megállapodniuk, de ez még a kétórás figyelmeztető sztrájk esetében sem sikerült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!