Janicsák Veca elvált, de ennél sokkal súlyosabb dolgokról is beszélt, például hogy méhnyakrákja volt, és kivették a méhét

2022. február 8. – 14:56

Janicsák Veca elvált, de ennél sokkal súlyosabb dolgokról is beszélt, például hogy méhnyakrákja volt, és kivették a méhét
Fotó: Zih Zsolt / MTVA Fotó

Másolás

Vágólapra másolva

Bő tíz évvel ezelőtt még valószínűleg sokaknak könnyebben beugrott Janicsák Veca arca, a most 32 éves énekesnő ugyanis 2007-ben a Csillag születikben, 2010-ben pedig az X-Faktorban is feltűnt (ez volt a tehetségkutató első szériája itthon), előbbiben a középdöntőig, utóbbiban a negyedik helyezésig jutott, és őt választották a műsor legjobb női hangjának. Neve onnan is ismerős lehet, hogy az apja a Z'Zi Labor-os Janicsák István. Volt közös klipje Kovács Ákossal, jelent meg dala a Hooligansszel is, jelentetett meg saját CD-t, DVD-t, és Fonogram-díjat is kapott, és több szórakoztató tévéműsorban, köztük a Sztárban sztárban és az Ázsia Expressben is szerepelt, de ez amolyan celebkötelesség, nem utolsósorban természetesen fizetés is jár érte.

Egy gyors keresés alapján ugyanakkor úgy tűnik, Janicsák Veca nem haknizta szét a médiát heti szinten a magánéletével (ellenpéldaként álljon ott Csuti és Kulcsár Edina, bővebben róluk itt), persze a műsorok idején gyakran lehetett róla olvasni. Ami miatt most mi is írunk róla, az nem is főként a személye vagy a válásának ténye, hanem azok a mondatok, amiket a Glamournak adott interjújában fogalmazott meg. A Blikk is szemlézte ezeket, innen tudni tehát azt is, hogy az énekesnő nem is most, hanem már 2020-ban elvált férjétől, akitől 2016-ban született egy lánya, Emma. A kapcsolatukat 2020-ig megszenvedték, a gyerekük születése után nem sokkal különköltöztek, majd úgy tűnt, rendbe jöttek, mert 2017-ben összeházasodtak. Ezt követte a válásuk 2020-ban.

A fenti időszakban a kapcsolati nehézségek mellett az énekesnőnek több problémával is meg kellett küzdenie, kezdve már a várandósságával, ami már eleve veszélyeztetett volt egy mióma miatt. Ezt később eltávolították, de utána autoimmun betegsége lett, ami miatt mélyvénás trombózist kapott. Itt azonban még nem ért véget az egészségügyi kihívások sora, mert 2020-ban egy vizsgálaton méhnyakrákot diagnosztizáltak nála.

„Az orvosom megkérdezte, akarok-e még gyereket, ha úgy döntök, ez lett volna az utolsó lehetőségem, de egyáltalán nem volt biztos, hogy sikerülni fog. Nem akartam kitenni magam újabb megpróbáltatásoknak, a kislányomnak szerettem volna adni minden időmet. A nagyon hosszú, komplikált műtét alatt kiderült, a méhem sajnos nem menthető, el kellett távolítani.”

Nem ő az egyetlen híresség az utóbbi időben, aki felvállalta, hogy méhnyakrákkal küzd vagy küzdött: a témát saját érintettsége révén az elsők között karolta fel Szentesi Éva, a WMN szerzője, aki máig küzd a későn felfedezett, méhére és a vastagbelekre is átterjedt daganat következményeivel – nemrég például ideiglenes sztómazsákot kapott, ebben a cikkében pedig arról írt, milyen lenne az élete, ha nem diagnosztizálják félre. De Nádai Anikó egykori valóságshow-szereplő, műsorvezető is beszámolt arról követőinek, hogy megoperálták méhnyakrák miatt, ami úgy alakult ki nála, hogy korábban még a HPV elleni védőoltást is beadatta. A betegséget egy általános szűrésen állapították meg.

A csitcsetek során gyakran merül fel kérdésként, hogy ugyan mikor jön már a tesó ott, ahol van már egy gyerek – megesett, hogy Janicsák Vecától is épp ezt kérdezték azután, hogy kivették a méhét, csak hát ez utóbbiról ő nem számolt be. Az énekesnő hangsúlyozta: nagyon jó lenne, ha az emberek megtanulnák, nem illik nőtől ilyet kérdezni. Ettől már csak azért is érdemes lehet tartózkodni, mert nem tudhatjuk, az adott nő túl van-e már egy, két, három sikertelen beültetésen, vagy épp nem előző nap vetélt-e el, esetleg nem lépett-e vissza a már örökbe fogadott csecsemő örökbeadásától annak édesanyja.

Az énekesnő azt is mondta, igyekszik feldolgozni a történteket, és pozitívan tekinteni a jövőjére, ám ehhez szüksége volt rá, hogy szembenézzen a valósággal, ehhez pedig megesett, hogy pszichológus segítségét is igénybe vette.

„Kicsiny országunk egyik rossz szokása, hogy a psziché egészségére egyfajta luxusként tekintünk, pedig rengeteg helyzetben segíthet egy szakember. (…) Ilyenkor keresed az okokat, milyen mértékben vagy te a felelős a történtekért, és mit tehetsz azért, hogy ez jó irányba változzon a jövőben. Nem hibáztatom a volt páromat a történtekért, hiszen a párkapcsolatban is mindig kettőn áll a vásár, de biztos, ha a tested ilyen mértékben jelez, akkor egészen bizonyos, hogy nem vagy jó helyen, vagy nem vagy kellőképpen értékelve. Nehéz szembenézni ezzel a ténnyel, úgy hogy közben az emberek ítélkeznek feletted, miközben fogalmuk sincs a valóságról. Nekem a válás mellett kellett döntenem, hogy visszanyerhessem önmagamat” – tette hozzá.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!