Az Országos Bírói Hivatal nem mondja meg, mikor szereztek tudomást a Völner–Schadl-ügy őket érintő száláról

2022. február 8. – 11:17

Másolás

Vágólapra másolva

Hiába kérdezett rá a 444, nem árulta el nekik az Országos Bírósági Hivatal (OBH), hogy értelmezésük szerint mikor szereztek tudomást a Völner–Schadl-botrány bírósági száláról – írja a portál.

Ez azért fontos, mert az értesüléstől számítva három hónap áll rendelkezésükre fegyelmi eljárást indítani a Fővárosi Törvényszék elnöke ellen. Tatár-Kis Péter tavaly júniusban személyesen fogadta Schadl Györgyöt, a végrehajtói kar elnökét, aki a nyomozati iratok szerint egy bíró kirúgását próbálta elérni nála. Schadl ezután arról számolt be a feleségének, hogy Tatár-Kis azt mondta neki: a bírót nem lehet kirúgni, „de diszkomfortossá tenni az életét és a csoportvezetői megbízását visszavonni, azt lehet, ha indokolt”.

Az Országos Bírói Tanács (OBT) szerette volna, ha minél előbb fegyelmi eljárást indítanak Tatár-Kis ellen, de az OBH szerint felesleges, amíg tart a múlt hétfőn indult belső vizsgálat. Így azonban elképzelhető olyan forgatókönyv, hogy az OBH-nak egyetlen hétvégéje marad csak fegyelmit indítani. Az OBH értesülése a 444 szerint két napon lehetséges: botrányról szóló cikkük megjelenésekor (január 21.) vagy akkor, amikor kérdéseket küldtek a hivatalnak (január 17.) A hivatal szerint ugyanakkor nem tudnak válaszolni az időpontra vonatkozó újságírói kérdésre, majd a fegyelmi eljárást kezdeményező beadványban fog szerepelni, ha lesz ilyen.

Az OBT egyébként kevesli a célvizsgálatot, mert ez egy belső vizsgálat, amelyben az OBH elnöke, „Senyei György egyik alkalmazottja vizsgálja Senyei György másik alkalmazottját”, egy fegyelmi eljárásban viszont független fegyelmi bíróság járna el. A tanács korábban közleményben szorgalmazta a fegyelmi mielőbbi megindítását.

A bíró kirúgását érintő próbálkozásról itt olvashat bővebben, míg a végrehajtó kar elnökét és Völner Pál volt igazságügyi államtitkárt érintő botrányról itt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!