Rosszul alszanak a magyar tinédzserek

2022. február 6. – 14:08

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Alvás Szövetség súlyos alvásszokások kialakulására figyelmeztet közleményében, amit az MTI közölt. A szövetség szerint csökken az alvásra fordított idő abban a korosztályban, amelyik már nem gyerek, de még nem is felnőtt.

A Budapesti Alvásközpont tapasztalatai alapján a tinik jóval kevesebbet alszanak, mint amennyire szükségük lenne. Az egészséges mérték ebben a korosztályban a 8-10 óra pihentető alvás lenne elvileg. Minél kevesebbet alszik a fiatal, annál nagyobb a kockázata annak, hogy viselkedési problémák, depresszió, cukorbetegség vagy magas vérnyomás alakul ki. Ezen kívül a kialvatlanság az tanulmányi- és sportteljesítményre is negatív hatással van.

A másik probléma, hogy a tiniknél eltolódott a cirkadián ritmus, ezért nehezen alszanak el 23 óra előtt, és kialakul egy természetes hajlam, hogy késő este is ébren maradjanak, reggel pedig tovább aludjanak. A helyzetet súlyosbítja a korai iskolakezdés, illetve a házi feladatokkal és délutáni kötelezettségekkel megnövekedett terheltség is, de közrejátszik még benne a mozgalmas társasági élet, és az elektronikus eszközök túlzott használata.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!