Lázár János feljelentést tesz a teniszezők hamis PCR-leletei miatt

2022. február 4. – 11:51

Másolás

Vágólapra másolva

Ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz Lázár János egykori kancellária miniszter, fideszes országgyűlési képviselő, a Magyar Tenisz Szövetség elnöke abban az ügyben, amiben a teniszezőknek a Semmelweis Egyetem nevében hamis PCR-leleteket állítottak ki, tudta meg a Telex.

A Telexhez eljutott feljelentésben azt írják, az MTSZ tudomására jutott, hogy vélhetően több versenyző, edző és szövetségi alkalmazottnak volt hamis PCR-lelete, ezeket pedig külföldi utazásokhoz és versenyrészvételekhez használták. Az MTSZ szerint ez több bűncselekményt is jelenthet: hamis magánokirat felhasználását, közokirat-hamisítást és közfeladati helyzettel visszaélést.

Az MTSZ ezután csütörtökön, február 3-án belső vizsgálatot folytatott le, amin versenyzőket, edzőket és szövetségi alkalmazottakat hallgattak meg.

A Telex úgy tudja, Lázár péntek reggel személyesen ment be a Magyar Tenisz Szövetséghez, és kirúgott embereket. A Magyar Tenisz Szövetség pénteken rendkívüli ülést is tartott, a Telex birtokába jutott elnökségi határozatok szerint ezen arról döntöttek, hogy

  • megszüntetik a válogatott csapatok szervezési feladatait munkaköre szerint ellátó, Marosi Katalin munkavállaló munkaviszonyát.
  • A Szövetség sportigazgatóját a szükséges vizsgálatok lefolytatásáig, de legfeljebb
    a jogszabályok által lehetővé tett időtartamra felfüggeszti.
  • felhívták a Fegyelmi Bizottság elnökét, hogy folytasson le fegyelmi eljárást a Szövetség alkalmazásában álló hat szövetségi edzővel, a Szövetség főtitkárával, a Szövetség sportigazgatójával, valamint az érintett PCR-tesztek elvégzéséért felelős orvossal szemben.
  • Felkérik az ellenőrző testületet, hogy haladéktalanul folytasson le további,
    részletekbe menő tényfeltáró vizsgálatot minden világranglista ponttal
    rendelkező magyar teniszjátékos vonatkozásában.

„Alapos a gyanú, hogy visszaélések történhettek a COVID-19 vírusfertőzés kimutatására szolgáló PCR-tesztekkel kapcsolatban, e visszaélésekben pedig a Szövetség egyes sportolói, edzői és munkavállalói is érintettek” – írta a Magyar Tenisz Szövetség csütörtöki közleményében.

Azt nem részletezik, pontosan milyen visszaélések történtek, csupán annyit közölnek, hogy az elnökség utasítására vizsgálni fogják, történhetett-e bármilyen visszaélés tavaly a teniszezők és a sportszakemberek tesztelésénél. Az ügyben fegyelmi eljárás is indul, és az elnökség kezdeményezte a szövetség elnökénél, Lázár Jánosnál, hogy az alapos gyanúra tekintettel tegyen feljelentést ismeretlen tettes vagy tettesek ellen. A szövetség mindenben együttműködik a vizsgálatot folytató hatóságokkal, a vizsgálat eredményeiről tájékoztatni fogja a nyilvánosságot – tették hozzá.

Bár az MTSZ csütörtöki közleményében azt írta, hogy a visszaélésekről csak 48 órája szereztek tudomást, a 24.hu pénteken arról számolt be, hogy a válogatott keretorvos és egészségügyi vezető szerződését már hetekkel ezelőtt felbontották. A lap megkeresésére kiderült, hogy a szövetség orvosát, Dr. Szathmári Attilát az MTSZ főtitkára, Sütő Csilla függesztette fel. A főtitkár szerint ez január 14-én történt, ekkor merült fel a gyanú, hogy visszaélések történhettek.

Azzal kapcsolatban, hogy az orvosnak milyen szerepe volt a hamis PCR-igazolások kiállításában, illetve, hogy a felnőtt válogatott teniszezők közül kik azok, akik hamis PCR-igazolással utaztak el a torinói David Kupa-döntőre, Sütő egy esetleges rendőrségi nyomozásra hivatkozva nem válaszolt. A főtitkár azt mondta, arról sem tudott, hogy a szövetség válogatott koordinátora, Marosi Katalin is részt vett a hamis PCR-igazolások terjesztésében.

A Blikk információi szerint a tavaly novemberi Davis-kupán résztvevő válogatott tagjainak állítottak ki hamis igazolásokat PCR-tesztekről, mielőtt elutaztak volna a Torinóban megrendezett csoportmeccsekre. A birtokukba jutott email alapján nemcsak a felnőtt csapatnál fordulhatott elő ilyesmi, hanem az utánpótláskorú versenyzőknél is. A 24.hu eközben arról ír, hogy a legjobb magyar teniszezők is érintettek lehetnek, sorra hallgatják meg őket a szövetség székházában.

A Semmelweis Egyetem is közleményt adott ki az üggyel összefüggésben, ebben azt írják, hogy az SE rektora azonnali hatósági eljárást kezdeményezett és belső vizsgálatot indított, miután egy intézményi rutinellenőrzés alkalmával kiderült, hogy az egyetem nevében, több esetben úgy állítottak ki negatív PCR-leletet a Magyar Tenisz Szövetség tagjai számára, hogy az adott mintákat az intézmény laborja nem vizsgálta.

A belső eljárás lezárását követően az egyetem, a leleteken is szereplő – időközben szakvizsgát tett – orvos munkavégzését felfüggesztette, valamint a Magyar Tenisz Szövetség keretorvosi tevékenységére vonatkozó, ún. „további jogviszony létesítése és fenntartása tárgyában” kiadott engedélyét 2022. február 1-jén visszavonta, így az orvos a továbbiakban nem láthatja el ezeket a feladatait sem.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!