Társasház mentette volna meg a tisztviselőtelepi műemlék jellegű templomtornyot, de nem jött be

Legfontosabb

2022. február 3. – 14:15

Társasház mentette volna meg a tisztviselőtelepi műemlék jellegű templomtornyot, de nem jött be
Forrás: Krizsán András építész

Másolás

Vágólapra másolva

Zubreczki Dávid építészeti szakíró az ingatlanhirdetések között egy sajátos látványtervre talált, ami szerint társasházat építenek a VIII. kerületi, tisztviselőtelepi árva torony mellé – vagyis inkább köré. A fővárosi főépítész szerint gyenge és sematikus tervet többször tárgyalta, majd elfogadta a kerületi tervtanács. A dolgok azonban úgy alakultak, hogy végül úgy néz ki, se társasház, se torony nem lesz.

„Akár le is lehetett volna bontani a tornyot, mert nincs a védett épületek listáján, de úgy gondoltam, belefér, ha marad, legyen valamilyen az a ház, ami mellé épül”

– mondta lapunknak templomtornyos társasházat kitaláló cég projektmenedzsere, aki névvel nem kívánt a cikkben szerepelni. Mint elmondta, a tisztviselőtelep tekinthető Budapest első luxus lakóparkjának, itt volt az 1900-as évek elején egy evangélikus imahely, amihez a 30-as években épült a nevezetes torony.

A modernnek számító, de már romos torony elmondása szerint tetszett neki, ezért támadt az az ötlete, hogy hozzák rendbe, és használják fel a társasház építéséhez. Tudták, hogy a terv megosztó, de az esztétikáról nehéz beszélgetni, mondta.

A templomtornyos társasház terveit bemutatták az önkormányzatnak, és személyesen Pikó András polgármester is látta a projektmenedzser szerint, sőt a helyi civil egyesülettel is egyeztettek.

A Vajda Péter utcai épületegyüttes terveit egyébként Krizsán András építész készítette, és szó volt róla, hogy a toronyhoz tartozó földszinti épületrészt az egyház vagy karitatív szervezet kapja meg használatra. A társasház engedélyeztetése az utolsó simításoknál tartott a múlt hét végéig. A terv szerint úgy volt, hogy az építkezés az év közepén kezdődne, és jövő év végén adnák át a házat.

Forrás: Krizsán András építész Forrás: Krizsán András építész
Forrás: Krizsán András építész

Csakhogy mindez már múlt idő, ugyanis épp a cikk megjelenése előtt tájékoztatta lapunkat arról a projektmenedzser, hogy az elmúlt napokban hirtelen értékesítették az ingatlant, ami felborította a terveket. A telket ugyanis egy informatikai középvállalkozás vette meg, templomtornyos társasház helyett pedig egy klasszikus irodaház épül rá. A torony sorsa erősen kérdésessé vált, a befektető jó eséllyel le fogja bontatni. Egy évet dolgoztunk rajta, sajnálom, hogy végül így alakult, mondta lapunknak a projektmenedzser.

Mit szóltak szakemberek a templomtornyos társasház furcsa tervéhez?

Megkérdeztük az épületről Erő Zoltán fővárosi főépítészt, aki elmondta, hogy a tisztviselőtelep országos védettségű, műemléki jelentőségű terület, a tervről korábban nem hallott. A főépítész véleménye szerint a látványterven szereplő épület terve nagyon gyenge, sematikus. Ha egy ilyen helyzetben kell vagy lehet építkezni, ennél sokkal alázatosabban és egyúttal szellemesebben kell alkalmazkodni a helyszínhez, tette hozzá.

„Nem zárom ki, hogy egy templomrom társasházként újuljon meg, de véleményem szerint ennél sokkal kisebb tömeggel szabad csak ide telepedni”

– közölte Erő Zoltán főépítész.

A tisztviselőtelepi templom – Fotó: Bődey János / Telex
A tisztviselőtelepi templom – Fotó: Bődey János / Telex

Megkerestük a kerületi önkormányzatot is, ahol elmondták: arról tudnak nyilatkozni, hogy településképi szempontból megfelelő-e a terv, illetve, hogy a szabályozási tervnek megfelel-e. Ezekre a kérdésekre a válasz igen – tették hozzá.

A tervet a kerületi tervtanács többször is tárgyalta, majd ezek után fogadta el a végleges verziót. A végleges tervet a második tervtanácsi üléshez képest még módosította a tervező egy lakossági fórumot követően, aminek eredményeképpen parkolókat kellett áthelyeznie.

Pikó András polgármester is látta a terveket, és azt kérte az építtetőtől, hogy azokat mutassa be, egyeztesse, véleményeztesse a tisztviselőtelep lakóival, illetve az őket képviselő egyesülettel, ami meg is történt.

Zubreczki Dávid Templomséták Budapesten című könyvében a következőket írja a tisztviselőtelepi evangélikus templomról:

Mikor a tisztviselőtelepi katolikusoknak felépült a saját templomuk, a régi iskolai tornatermet – ahol addig a miséket tartották – az evangélikusok kapták meg. Ezt a műemléki felújításairól ismert építész, Lux Kálmán tervei szerint építették át templommá. Ezért is meglepő, hogy két évvel később egy egészen merész, modern tornyot kapott. A háború után raktárként használták az épületet, mely annyira rossz állapotba került fél évszázad alatt, hogy mikor az evangélikusok visszakapták, már nem lehetett megmenteni. 2011-ben lebontották, de a védett bauxitbeton torony megmaradt. Azóta is ott meredezik sisakja nélkül, kapuján még olvasható a híres Luther-korál első két sora: „Erős vár a mi Istenünk / Jó fegyverünk és pajzsunk”.

A Vajda Péter utcai vasbeton templomtoronynál rendhagyó művészeti kiállítás lesz február 27-én délután és március 6-án délután. A két alkotó – Formanek Zsuzsa és Szőcs Éva Andrea – öt helyspecifikus installációt állít fel, amelyek kifejezetten a toronyhoz és környezetéhez kapcsolódnak. A felhasznált anyagok a fától a textilbőrön, üvegen, porcelánon át a tollakig terjednek, a különböző megközelítésekhez, koncepciókhoz igazodva.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!