A Buda-Cash csődje 2,8 milliárd forintos EU-támogatást is elvitt az EU Fire-tól

2022. február 2. – 09:32

Másolás

Vágólapra másolva

Az EU Fire nevű magyar cég majdnem 40 millió eurót nyert EU-s pályázaton 2012-ben geotermikus erőművek fejlesztésére. Ebből 2,8 milliárd forint elveszett, amikor a Buda Cash és a vele összefüggésbe hozható bankok becsődöltek – derítette ki a 24.hu. Ezt a pénzt vissza kell fizetni Dencső Balázs Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság hazai vezetője szerint.

A vállalat Battonyánál, Kiskunhalason és Mosonmagyaróváron épített volna erőműveket. Battonyán nem lesz, a több mint egy milliárdba kerülő kiskunhalasi fúrások azt igazolták, hogy az a helyszín sem alkalmas. Mosonmagyaróváron egy bódé már áll azon a területen, ahová az erőmű átadását 2018-ra ígérték.

Dr. Kovács Imre Zoltán, Geotherm Hungary Kft. ügyvezetője a Telex kérdésére tavaly októberben írásban azt közölte: „a »Mosonmagyaróvár területén geotermikus fűtőmű létesítése, fenntartása és működtetése«️ című projektünk I. és II. üteme sikeresen befejeződött. Elkészült a termelőkút és a visszasajtoló kút, befejeződtek a kúttesztek és a próbatermelések eredménye kiváló. A III. (utolsó) ütem már elkezdődött, a felszíni rendszer – a termál vezetékrendszer és a hőközpont – építésére kiírt közbeszerzésre azonban nem érkezett érvényes árajánlat, így jelenleg a következő közbeszerzési kiírás előkészítése folyik. Ennek alapján várhatóan tavasszal tudjuk megkötni a generál kivitelezési szerződést.

A cég 7,7 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kapott a Pénzügyminisztériumtól 2020-ban és 2021-ben, az EU Fire szike- és fecskendőgyárat álmodott meg a Nyírségbe, ez nem működik, Hadházy Ákos országgyűlési képviselő egy olyan üzemegységet talált, ahol nem termelnek semmit.

A 24.hu megállapította, hogy a nem haladó beruházások ellenére a cég autóflottája szépen gyarapszik, egy luxus kempingbusszal például.

Frissítés: A Pénzügyminisztérium közölte: a támogatási összegek felhasználását minden esetben a jogszabályoknak megfelelően ellenőrzi, és a vizsgálatok eredményétől függően megteszi a szükséges intézkedéseket. Amennyiben a vizsgálatok alapján arra derül fény, hogy a kedvezményezett nem a támogatási szerződésben foglaltaknak megfelelően használta fel a támogatási összeget, abban az esetben a minisztérium a támogatás összegét haladéktalanul visszaköveteli.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!