A beruházó cég megindokolta, miért egy bádogsufni van a milliárdos támogatásból épülő geotermikus központ helyén

2021. október 21. – 10:04

A beruházó cég megindokolta, miért egy bádogsufni van a milliárdos támogatásból épülő geotermikus központ helyén
A képviselő a mosonmagyaróvári geotermikus beruházás helyszínén – Fotó: Hadházy Ákos / Facebook
Cséfalvay Attila
Cséfalvay Attila
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Két részletben hárommilliárd forintnyi támogatást kapott a projekt, mégsem találta a kiépült mosonmagyaróvári geotermikus rendszert Hadházy Ákos parlamenti képviselő. Mindössze „fúrtak egy lyukat a meleg víznek és egy másikat, ahová visszasajtolnák” – közölte. A város 2019-ben 20 éves szerződést kötött a beruházóval: a polgármester úgy tudja, az eredménytelen közbeszerzés miatt késhet a projekt befejezése, és a cég is ezt közölte.

„Tegnap odautaztam, mert nem akartam elhinni: ez itt egy geotermikus erőmű Mosonmagyaróváron, ami eddig 3 milliárd forint támogatást nyert el. Az első milliárdot 2012-ben nyerte, abból 252 milliót ki is fizettek, de erőmű sehol. Feljelentés helyett viszont 2017-ben kaptak még 2 milliárdot, immár nem az EU-tól, hanem a kormánytól (az önök pénzéből, nem a német adófizetőkéből)” – illusztrálta kedden fotókkal Hadházy a közösségi oldalán azt, amit a Lajta partján látott.

Tíz éve már, hogy a geotermikus energia hasznosítása komolyabban felvetődött Mosonmagyaróváron. A város jelenlegi távhőrendszere földgázt használ fűtőanyagként, s a tervek szerint egy megújuló geotermikus energiát hasznosító hőközpontot csatlakoztatnának a meglévő távhőellátó vezetékhez. Akkoriban a beruházásra alakult (négy tulajdonossal) egy projektcég, a Mosonmagyaróvári Geotermikus Rendszer Beruházó, Fejlesztő és Szolgáltató Kft. A mintegy hárommilliárdos beruházáshoz egymilliárdos támogatást nyertek, s azt remélték, a 2015-ös fűtési szezonban már működni fog a rendszer.

Nem így lett, évek teltek el, mire 2017-ben az akkori beruházó szerződést kötött a 2300 méteres termelő kút fúrására, a 100 Celsius fokos termálvíz felhozatalára. „A beruházás első ütemében befejeződött az első termelőkút kivitelezése, majd ezt követően valósul meg a visszasajtoló kút. A hőenergia kinyerését követően ez vezeti majd vissza a lehűtött vizet a kívánt mélységbe. Ezután megkezdődhet a hőközpont, valamint a hozzá kapcsolódó vezetékrendszer kiépítése. A teljes beruházás várhatóan az év végén fejeződik be” – jelezte még 2018 márciusában a beruházásban részt vevő EU-Fire Kft.

Ez volt az a „kétminiszteres alapkőletétel”, amiről Hadházy úgy fogalmazott, hogy „Nagy István és Varga Mihály tették le valahová az alapkövet, de jól lebetonozhatták, vagy a kis bádogsufniban volt, mert én nem találtam”.

2019-ben megállapodást írta alá a város a beruházó Geotherm Hungary Kft-vel. „A távhőt használó mosonmagyaróváriak biztonságosabb helyzetben vannak, mert őket a nemzetközi gázhelyzet kevésbé érinti, mert a geotermia a város alatt van, s akármi történik a nagyvilágban, nekik fűtésük és használati meleg vizük lesz” – jelentette ki akkor a Geotherm, hozzátéve, várhatóan több mint tízezer lakás és 200-nál is több cég és közintézmény fűtése lesz környezetbarát a projekt eredményeképpen, ezzel jelentősen csökkentve a város szén-dioxid kibocsátását. A geotermikus rendszer a város gázhálózatának 80 százalékát váltaná ki.

Hadházy szerint a projektgazda cégnek egy sor városban ígért olyat, amiből nem lett semmi (Tótkomlóst külön is megemlíti). „Ameddig mindkét helyen eljuthatott a projekt: fúrtak egy lyukat a meleg víznek és egy másikat, ahová visszasajtolnák. A kettő között: 10 év alatt semmi.”

„Egy nem túl bonyolult cégháló különböző tagjaihoz folynak a pénzek, itt Mosonmagyaróváron is egy másik cégnek ítélték az első milliárdot. Azt azóta bedöntötték, most egy másik cég »épít«️, de az összes cég egy szálon fut össze Kecskemétre. A lényeg, hogy egy igazán különleges magyar adottságot, a geotermikus erőművek lehetőségét is sikerül elszórakozni.” – folytatta Hadházy.

A termálkút és geotermikus fűtőmű helyszíne – Fotó: Hadházy Ákos / Facebook
A termálkút és geotermikus fűtőmű helyszíne – Fotó: Hadházy Ákos / Facebook

Árvay István mosonmagyaróvári polgármester a Telexnek azt mondta minderről, hogy „a kapott tájékoztatás szerint egy eredménytelen közbeszerzés miatt késik a projekt befejezése. Mivel nincs információnk arról, hogy a geotermia bekapcsolása a hőtermelésbe véglegesen meghiúsult volna, a hőszolgáltatási szerződés futamideje alatt ez bármikor megtörténhet”.

A Geotherm Hungary Kft – mely 2016 végén 2,1 milliárdos állami támogatást kapott a fűtőmű létesítésére, fenntartására és működtetésére – az uniós közbeszerzési közlönyben 2021 januárjában tett közzé nyílt tenderfelhívást a rendszer kiépítésére. Vélhetően ennek eredménytelenségére hivatkoztak a csúszás okaként.

Dr. Kovács Imre Zoltán, Geotherm Hungary Kft. ügyvezetője a Telex kérdésére írásban azt közölte: „a »Mosonmagyaróvár területén geotermikus fűtőmű létesítése, fenntartása és működtetése«️ című projektünk I. és II. üteme sikeresen befejeződött. Elkészült a termelőkút és a visszasajtoló kút, befejeződtek a kúttesztek és a próbatermelések eredménye kiváló. A III. (utolsó) ütem már elkezdődött, a felszíni rendszer – a termál vezetékrendszer és a hőközpont – építésére kiírt közbeszerzésre azonban nem érkezett érvényes árajánlat, így jelenleg a következő közbeszerzési kiírás előkészítése folyik. Ennek alapján várhatóan tavasszal tudjuk megkötni a generál kivitelezési szerződést.”

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!