Akár saját tollal is szavazhatunk a választáson

2022. február 2. – 17:34

Másolás

Vágólapra másolva

Elküldte a Nemzeti Választási Bizottság (NVI) az önkormányzatoknak az április 3-i országgyűlési választás és népszavazás napjára érvényes járványügyi eljárásrendet – ismertette a Magyar Hang. A lap birtokába került dokumentumban több intézkedés is szerepel, többek között a szavazatszámlálók számának bővítése, a maszk és a gumikesztyű biztosítása, illetve a kötelező maszkcsere a mozgóurnás szavaztatást végző szavazatszámlálóknak.

Az NVI a lap kérdésére azt közölte: azt az eljárásrendet fogják követni, amely a 2020-as időközi országgyűlési választásokon is érvényes volt. Így ezúttal is biztosítani fogják a kézfertőtlenítést és a távolságtartást, továbbá

idén először a választópolgároknak a saját tollal szavazást is.

Szintén új intézkedésnek számít a mozgóurnás szavazatszámlálók számára előírt rendelkezés, miszerint minden új címre megérkezve új, eldobható maszkot és gumikesztyűt kell felvenniük, és ezt adniuk kell a választóknak is, ha azoknak nincs. Fontos, hogy csak az ajtóig mehetnek, a lakásba csak akkor léphetnek be, ha a szavazó nem tud kijönni az ajtóhoz. De ha a választópolgár megtagadja a védőeszközök használatát, akkor is szavazhat.

A szavazás ideje alatt a szavazóknak és a számlálóknak is kötelező lesz maszkot viselniük (nincs azonban részletezve, hogy pontosan milyet), valamint a szavazóhelyiségbe való belépéskor is fel kell hívniuk erre a figyelmet, hasonlóan távolságtartásra és a kihelyezett kézfertőtlenítők használatára. Ehhez a választási irodáknak papírtörlőt és szappant kell biztosítaniuk a mosdókban, és minden helyiséget rendszeresen takarítani, szellőztetni kell. A fertőtlenítőszereket a névjegyzékhez történő aláíráskor és a szavazáskor használt tollak tisztításához kell felajánlaniuk, és a választó saját tollal is szavazhat.

Az így megnövekedett költségekkel a bizottság már a választási költségvetés elkészítésekor számolt, ezért szavazókörönként, 30 ezer forint összegű pandémiás normatívát bocsátanak a helyi választási irodák rendelkezésére amelyből maszkot, gumikesztyűt, szappant, fertőtlenítőszert, törlőkendőt és takarítószert kell venni, de elszámolható lesz a szavazókör fertőtlenítéséhez, takarításához kapcsolódó munkadíj is – olvasható az eljárásrendben. A védőfelszerelések beszerzéséhez az NVI biztosítja a költségvetési forrást, a beszerzésről pedig a helyi választási irodáknak kell gondoskodniuk.

Számolva az eseteges megbetegedésekkel és hatósági karanténokkal, az NVI a dokumentumban azt is kéri a helyi választási irodáktól, hogy a koronavírus-járvány hatásaira figyelemmel – pl. megbetegedés, hatósági karantén – a korábbi választásokhoz képest jóval több tagot válasszanak meg a szavazatszámláló bizottságokba, hogy a jogszabályban előírt bizottsági létszám a szavazás napján mindenképp rendelkezésre álljon.

A szavazatszámlálók tesztelése most még nem kötelező, de az NVI kiemelte, hogy mindenkor a hatályban lévő törvények szerint fognak eljárni. Jelenleg oltási igazolványokat sem kérhetnek el a számlálóktól a feladataik elvégzéséhez, továbbá a választás előkészítésével összefüggő oktatás, eskütétel sem minősül rendezvénynek, így ezeken nem kell alkalmazniuk a védelmi intézkedések „második üteméről szóló rendeleti pontokat”.

Az eljárásrend végén közlik, hogy folyamatosan figyelemmel kísérik a járványhelyzet alakulását és amennyiben szükséges, új eljárásrendet írhatnak elő a választási irodáknak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!