90 km/órásnál is erősebb széllökésekre kell készülnünk vasárnap

2022. január 29. – 15:41

Másolás

Vágólapra másolva

Tizennégy megyére másodfokú (narancssárga) figyelmeztetést adott ki az erős szél miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. Öt megyében (Vas, Zala, Baranya, Tolna és Szabolcs-Szatmár-Bereg) elsőfokú (citromsárga) jelzés van.

„A pénteki hidegfront mögötti viharos széllökések gyakorlatilag »lágy fuvallatnak«️ számítanak ahhoz képest, ami vasárnap vár ránk”

– írták szombat déli Facebook-posztjukban.

A Malik névre keresztelt viharciklonhoz tartozó hidegfront átrobogását követően vasárnap napközben nagy területen viharossá fokozódik a szél, erősen viharos (90 km/h-t meghaladó) lökések is jó eséllyel lesznek. Emiatt azt sem lehet kizárni, hogy egyes helyekre a legmagasabb fokozatú, piros figyelmeztetést is kiadják.

Nézzünk a szél mögé, mi vár még ránk vasárnap éjfélig:

Északnyugat felől fokozatosan megnövekszik a felhőzet, estére mindenütt beborul az ég. Előbb a Dunántúlon és a főváros tágabb térségében várható eső, havas eső, a hegyekben havazás. Estétől már a Dunától keletre is több helyen lehet vegyes halmazállapotú csapadék. Az északkeleti határ közelében átmenetileg síkvidéken is havazhat.

Vasárnap reggelre gyorsan csökken a felhőzet, napközben a többórás napsütést felhőátvonulások zavarják, amelyekből helyenként fordulhat elő zápor, esetleg hózápor.

A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap általában 5 és 10 fok között alakul, de a délnyugati határ mentén 11, 12 fok is lehet.

El van veszve az időjárási riasztások, figyelmeztetések, fokozatok és színek tengerében? Itt egy cikk, ami segít eligazodni>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!