Minden, amit tudni akart a hétfői pedagógussztrájkról, de sosem merte megkérdezni

2022. január 29. – 12:12

Másolás

Vágólapra másolva

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) tavaly decemberben jelentett be, hogy január 31-én hétfőre kétórás figyelmeztető sztrájkot hirdet. A két szakszervezet jelezte azt is, hogy március 16-án ezt határozatlan idejű munkabeszüntetés követheti, ha addig sem teljesítik a feltételeiket.

Mit akarnak a tanárok?

  • béremelést
  • és azt, hogy ne kelljen fizetés nélküli szabadságra küldeni azokat a dolgozókat, akik nem oltatják be magukat koronavírus ellen.

A két szakszervezet által elfogadott további követelésekről itt olvashat bővebben.

A PSZ és a PDSZ már a sztrájk bejelentése előtti hetekben is eredménytelenül tárgyalt a kormánnyal nemcsak a követelésekről, de a munkabeszüntetéshez szükséges elégséges szolgáltatásról is. A két szakszervezet szerint a sztrájkbizottság teljes mértékben jószándékúan jár el, amikor az első fokú bírósági ítélet alapján megtartja a sztrájkot, szerintük az utolsó pillanatig kiváró kormány a szülőket is nehéz helyzetbe hozta, mert azok nem tudtak időben tájékozódni arról, hogy hétfőn lesz-e tanítás az oktatási intézményekben. A szakszervezetek azt írták, hogy nem tántorítják el őket a kormány fenyegetései, és arra kérik a sztrájkoló tanárokat, hogy viseljenek kockás inget, és készítsenek csoportképeket erről.

Hányan vesznek részt a sztrájkban?

  • közel 50 ezer pedagógus

A közoktatásban, szakképzésben dolgozók a figyelmeztető sztrájk szervezése alatt online petíciót is indítottak, ahol péntek reggelig több mint 46 ezer aláíró fejezte ki, hogy támogatja a sztrájkra készülő pedagógusok követeléseit.

Hogyan zajlik majd a sztrájk, ha lesz?

  • reggel 8 és 10 óra között várhatóan nem lesz tanítás

A szakszervezetek kétórás, figyelmeztető sztrájkot hirdettek, ami azt jelenti röviden, hogy a pedagógusok két órán keresztül nem végeznek oktatói tevékenységet. Az egyik budai általános iskolában a szülők még a hét közepén kaptak arról tájékoztatást, hogy a munkabeszüntetésben résztvevő pedagógusok nem végeznek nevelő-oktató munkát, de az iskola ez alatt az idő alatt is gyermekfelügyeletet biztosít. „A szülő a saját döntése alapján 9.45-re hozhatja a gyermekét” – olvasható a Telexhez is eljutott levélben.

Egy másik budai általános iskolában péntek reggelig kérhettek ügyeletet azok a szülők, akik nem tudják megoldani a gyermekük felügyeletét hétfő reggel 8 és 10 óra között, a lehetőséggel összesen 9 gyermek szülei éltek.

A Baranya megyei Kozármislenyben viszont az iskolaigazgató azt üzente a szülőknek, hogy hétfőn „szokásos munkanap” lesz az iskolában.

Mit akar a minisztérium?

  • elégséges szolgáltatást
  • vagy jogerős bírósági döntést

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma már a bírósági döntés előtt is, majd szombaton napközben is kiadott egy közleményt, amelyben törvénytelennek nevezte a hétfőre tervezett sztrájkot, egyben arra biztatta a szülőket, hogy nyugodtan vigyék aznap is iskolába a gyerekeiket.

„A bíróság elsőfokú határozata megszületett ugyan január 28-án, de a döntés nem jogerős, így törvénytelen a hétfői pedagógussztrájk” – írta szombati közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Az Emmi hangsúlyozta: a jogszabály alapján sztrájk csak akkor tartható, ha a bíróság jogerős döntést hozott róla, ez a helyzet azonban hétfőn nem áll fenn. A kormány felszólította a hétfői sztrájkot nagy erőkkel szervező szakszervezeteket arra, hogy tanúsítsanak jogkövető magatartást, és a hétfői sztrájkot halasszák el.

Az Emmi közleménye arra is kitér, hogy a koronavírus-járvány miatt a gyermekek és a szülők így is több hiányzásnak, tehernek voltak kitéve az elmúlt időszakban.

Mivel a sztrájk jogszerűtlen, a tanulók tankötelezettsége pedig fennáll, a hétfői napon iskolába kell menniük, a távollét hiányzásnak számít. Ezért is kértük a szakszervezeteket, hogy ne teremtsenek káoszt, ne ösztönözzék a pedagógusokat a jogsértésre, és halasszák el a sztrájkot, várják meg a bíróság jogerős döntését

– írták.

A sztrájkot szervező pedagógus-szakszervezetek már korábban közölték, hogy a minisztérium „súlyosan jogsértő” kijelentéseket tesz, amelyek megfélemlíthetik a sztrájkolni készülő pedagógusokat és az intézményvezetőket, illetve akadályozhatják a sztrájkolókat abban, hogy az alkotmányos jogaikat gyakorolják.

Mit mond a bíróság?

A bíróság megállapítja, hogy a kérelmezők által kezdeményezett 2022. január 31. napjának 8:00 óra és 10:00 óra közötti időszakában meghirdetett 2 órás figyelmeztető sztrájk megtartása jogszerű

-olvasható a Fővárosi Törvényszék pénteki végzésében.

A bírósági döntés után pénteken és szombaton is megkérdeztük az Emmit, hogy lemond-e esetlegesen a fellebbezési jogáról, és hogy mit gondol az első fokú döntésről, de válaszul csak a fentebb is idézett közleményt kaptuk meg. Tehát a minisztérium továbbra is azt gondolja, hogy nem lehet most hétfőn törvényes sztrájkot tartani, a szakszervezetek pedig kitartanak a sztrájk mellett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!