Debrecen ingyen átadja az államnak a repülőtérben meglévő tulajdonrészét

2022. január 27. – 13:16

Másolás

Vágólapra másolva

Papp László polgármester előterjesztése alapján a január 27-i testületi ülésén döntött arról a debreceni önkormányzat közgyűlése, hogy a város a debreceni reptér-üzemeltető vállalatban meglévő 51 százalékos tulajdonrészét átruházza a magyar államra.

Az önkormányzati tulajdonú Debreceni Vagyonkezelő Zrt. 25,02 százalékos részesedését megtartja, a fennmaradó tulajdonrész az Airport Debrecen Holding Vagyonkezelő Zrt.-hez tartozik. Az önkormányzat 2018-ban szerzett tulajdonrészt a repülőteret üzemeltető Debrecen International Airlines Kft.-ben, a most átruházott üzletrész értéke 77,5 millió forint.

Az átruházás tervéről és előzményeiről korábban a Telex is beszámolt.

A Debreceni Nemzetközi Repülőtér Tervpályázat első helyezettjének Debreceni Városháza Sajtóosztálya által 2022. január 19-én közreadott látványterve – Fotó: Debreceni Városháza Sajtóosztálya / MTI
A Debreceni Nemzetközi Repülőtér Tervpályázat első helyezettjének Debreceni Városháza Sajtóosztálya által 2022. január 19-én közreadott látványterve – Fotó: Debreceni Városháza Sajtóosztálya / MTI

Papp azzal indokolta a vagyonátruházás szükségességét, hogy a pandémia miatt a repülőtér bevételei a töredékére csökkentek, az állam 2020-ban közel 1 milliárd, 2021-ben pedig 400 millió forinttal segítette a céget. A polgármester szerint egy regionális repülőtér üzemeltetése állami szerepvállalás nélkül lehetetlen,

az állam tulajdonoskénti szerepvállalásával egy olyan ideális állapot alakul ki, amely garanciát jelent a repülőtér fejlesztési stratégiájának végrehajtására”.

A Dehir.hu beszámolója szerint a szavazást parázs vita előzte meg a közgyűlésben. Míg a polgármester tízmilliárdos fejlesztésekről beszélt, az ellenzéki képviselők azzal érveltek, hogy ezeket a támogatásokat az államnak nem kellene többségi tulajdonhoz kötnie, átadásával pedig a város kihagyható lesz a repülőteret érintő döntésekből. Papp szerint mivel a legtöbb döntéshez háromnegyedes többségre van szükség, az önkormányzati vagyonkezelő hozzájárulása nélkül az állam nem hozhat majd döntéseket a repülőteret érintő kérdésekben.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!