Az EU a választásokig már aligha bünteti meg pénzügyileg Magyarországot a jogállamiság megsértése miatt

2022. január 27. – 08:40

Az EU a választásokig már aligha bünteti meg pénzügyileg Magyarországot a jogállamiság megsértése miatt
Didier Reynders jogérvényesülésért felelős biztos – Fotó: Dursun Aydemir / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Mindezt Didier Reynders, az Európai Bizottság jogérvényesülésért felelős biztosa mondta a Politicónak adott interjújában.

Magyarországot csak legfeljebb az április 3-i parlamenti választások után sújtja az EU a jogállamiság megsértése miatt – mondta el a belga biztos a Politicónak adott interjújában.

Didier Reynders azt mondta, Brüsszel még nem döntött arról, hogy beindítja-e azt a közvetlen mechanizmust, amely lehetővé teszi, hogy az EU visszatartson pénzeszközöket a korrupt vagy a jogállamiságot aláásó kormányoktól.

Mint emlékezetes, a jogállamisági mechanizmus tavaly januárban lépett életbe, de az Európai Bizottság még nem indította el a konkrét eljárást, mert megvárja a mechanizmus jogszerűségét kimondó bírósági döntést.

Ha a mechanizmus jogszerűségéről szóló döntés – várhatóan február 16-án – megszületik, további jogi lépések, széles körű iteráció következik a felek között.

Reálisan nézve ez azt jelenti, hogy csak a választások után születik végleges döntés. Egyelőre tehát továbbra is érkeznek az uniós források Magyarországra.

A Politico hírlevele megjegyzi: egy bizottsági tisztviselő szerint

az Európai Bizottságnak elegendő bizonyítéka van ahhoz, hogy beindítsa a mechanizmust Magyarországgal szemben. Ha az EU Bírósága zöld lámpát ad az eljárásnak, akkor a Bizottság nagyon gyorsan beindíthatja azt,

de – hangsúlyozta a tisztviselő – ez nem automatizmus.

Először is politikai döntést kell hozni arról, hogy a Bizottság meg akarja-e ezt lépni a magyar választások előtt. Mert biztosan beindulna a vita, hogy ez a választásokba való beavatkozást jelenti-e.

Eközben Brüsszel egyelőre nem kapta meg a magyar kormány válaszait az ország jogállamiságáról tavaly küldött kérdéseire, pedig a határidő a héten lejárt. A Bizottság tisztviselői szerint Magyarország tájékoztatta Brüsszelt, hogy a levél néhány napos késéssel érkezik.

Ujhelyi István magyar ellenzéki EP-képviselő azt mondta:

Brüsszelnek erőteljesebben kellene hangsúlyoznia, miért fontolgatja Magyarország uniós forrásainak levágását.

Emellett EP-képviselők egy csoportja is levélben fordult az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezethez, amelyben teljes körű megfigyelő missziót kért a magyarországi választások előtt – emlékeztet a lap.

Varga Judit igazságügyi miniszter azonban azzal vádolta a képviselőket, hogy megpróbálják befolyásolni a választást, Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő pedig „migrációpártinak” és „a Soros-hálózat ismert tagjainak” minősítette az aláírókat – írja az említett hírlevél.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!