A pécsi polgármester visszautalja a kötelező fizetésemelés különbözetét a városnak

2022. január 20. – 12:13

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány 2022. január 1-jétől a polgármesterek fizetésemelésére kötelezte az önkormányzatokat. Bár a csaknem 25 százalékos béremelés kötelező, a kormány a megyei jogú városoknak, így Pécsnek sem biztosítja az ehhez szükséges fedezetet. Péterffy Attila polgármester a pecsma.hu-n megjelent közleményében azt írja, nem ért egyet a polgármesteri illetmény emelésére vonatkozó kormánydöntéssel, az ugyanis nem veszi figyelembe a helyi sajátosságokat, és nincs tekintettel az önkormányzatok gazdasági lehetőségeire.

„Pécs Megyei Jogú Város nehéz költségvetési helyzetben van, működését a feszes gazdálkodás és a takarékosság határozza meg. Ilyen helyzetben sem elvárt, sem etikus nem lehet a polgármesteri illetmény emelése. Éppen ezért úgy döntöttem, hogy idén azt az összeget, amivel a polgármesteri fizetésem és költségtérítésem nettó összege emelkedik január elsejétől, hiánytalanul visszafizetem az önkormányzat számára.”

Papíron tehát emelkedik, a valóságban azonban – Péterffy ígérete szerint – változatlan marad a pécsi polgármester fizetése.

Mivel Pécsett az alpolgármesterek fizetése is a polgármesteri fizetéshez kötött, arányosan azok is emelkedhetnének január elsejétől. Erről a közgyűlés januári ülésén döntenek majd a képviselők, ugyanakkor a város mindhárom alpolgármestere leszögezte: Péterffyhez hasonlóan ők is vissza fogják utalni a különbözetet a pécsi önkormányzat számára.

Ahogy arról a Telex is beszámolt, Budapest vezetése már tavaly december elején jelezte, nem akarnak élni a lehetőséggel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!