A Mentőszolgálat szerint a nagy visszhangot vert vetkőzős videójukat megalapozatlanul kritizálják, a tiltakozó szakszervezet csak feszültséget kelt

2022. január 18. – 18:24

Másolás

Vágólapra másolva

Élénk érdeklődést váltott az a videó, amelyet az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) egy hete töltött fel a Facebook-oldalára, hogy a mentősök új munkaruháját népszerűsítse. A nagy figyelem azonban legalább részben annak tudható be, hogy a videó sokakból ellenérzést váltott ki. Az OMSZ most a Telex kérdésére azt írta, hogy a videóval szerintük semmi gond nincs, az ilyen „kreatív, vidám anyagoknak is köszönhető” az oldaluk népszerűsége, a tiltakozó mentős szakszervezet levele pedig nem érdemel reakciót.

A videóban, amelyet beágyazni nem lehet, de ide kattintva megnézhető, az új munkaruha bemutatásának azt a módját választották, hogy amikor egy izmos férfi kolléga belép az irodába, hogy valamilyen okból ott helyben átöltözzön, az addig csak unatkozó női kollégák nyálcsorgatva, vágyakozva legeltetik a szemüket rajta, illetve a készítők szándékai szerint feltehetően legalább annyira magán a ruhán is.

Részlet az OMSZ videójából – Forrás: Az OMSZ Facebook-oldala
Részlet az OMSZ videójából – Forrás: Az OMSZ Facebook-oldala

A videó alatti kommentek alapján voltak, akiknek tetszett az ötlet, másokat felháborított, mert szexistának tartották, szerintük a férfit tárgyiasítva, a nőket a szexuális ösztöneikre redukálva mutatja be. Kedd reggel a Blikk azt írta, hogy a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége (MOMSZ) nevű mentős szakszervezet operatív alelnöke, Lengyel Tibor levelet is írt az OMSZ főigazgatójának, amelyben tiltakozik a videó ellen. A levél szerint a videó alkalmas a mentősökbe vetett lakossági bizalom megingatására, és amúgy sincs értelme egy munkaruhát kifelé kommunikálni, a lakosság tájékoztatása szerintük „ebben a témában nem releváns”.

Az OMSZ-t még kedd reggel írásban kérdeztük a videó ellentmondásos fogadtatásáról, a vele szemben megfogalmazott kritikákról, illetve a MOMSZ leveléről is. Győrfi Pál, az OMSZ kommunikációs és pr-vezetője kedd délutáni válaszában azt írta, szerintük a videó teljesen rendben van, a kritikák alaptalanok.

„Az új munkaruhák érkezéséről szóló kisfilmet saját dolgozóink készítették azzal a céllal, hogy a humor eszközével juttassák el a jó hírt a mentők Facebook közösségének tagjaihoz, akik között számos mentődolgozó is megtalálható. A beszerzéssel és a ruhák kiosztásával kapcsolatos információk átadása, a munkaruha részletes bemutatása az intézményi belső kommunikációs csatornákon történik, de a kisfilmből is kiderül, hogy az új ruhák nemcsak esztétikusak, hanem a bajtársak igényei szerinti újításokat is tartalmaznak (lásd pl. a filmben külön is megmutatott, újdonságot jelentő övet, vagy a leszedhető zsebet, amibe a táblagép is elhelyezhető).”

„A kreativitás és a humor hasznos eszközök a közösségi médiában, de a tartalom semmiképpen sem lehet bántó, vagy sértő. Jelen esetben a kifogásolt bejegyzés a pozitív hír számára magas elérést eredményezett, fogadtatása pedig az egyes bírálatok és az álláspontunk szerint megalapozatlan következtetések ellenére is nagyobb arányban pozitív volt.”

Győrfi szerint ez a fajta tartalom – a kritikák állításával szemben – éppen pozitív irányban hat a mentősök megítélésére: „Az elmúlt időszakban az Országos Mentőszolgálat komoly sikereket ért el a közösségi médiában, ma már közel 340 000 ember követi az oldalainkat, ami az edukációs, ismeretterjesztő tartalmak mellett a kreatív, vidám anyagoknak is köszönhető. A közösségépítés nem öncélú, hiszen a pozitív megítélés visszahat az életmentő tevékenység számos elemére is. A mentőmunka egyre népszerűbb a fiatalok körében is, amiben a hivatás szépsége és a sok szakmai innováció mellett az újszerű kommunikációnak is szerepe van.”

Győrfi szerint a szakszervezet levele válaszra sem érdemes:

„A MOMSZ alelnökének »nyílt levele«️ melynek tartalma még a saját közösségüket is megosztja, vélhetően a feszültségkeltés szándékával íródott, érdemi reakciót nem tesz szükségessé”

– zárult az OMSZ kommunikációs vezetőjének válasza.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!