Nyolcfős kommunikációs stáb dolgozik Varga Juditnak

2022. január 18. – 13:47

Másolás

Vágólapra másolva

Egy hónap után válaszolt az Igazságügyi Minisztérium és a Külügyminisztérium arra közérdekű adatigénylésre, amit a 444.hu küldött nekik. A kérdés az volt, hogy pontosan kik és milyen beosztásban dolgoznak a miniszterek kommunikációs és sajtómunkatársaként, és milyen javadalmazásban részesülnek, írja a lap.

Forrás: Varga Judit hivatalos közösségi oldala
Forrás: Varga Judit hivatalos közösségi oldala

A lap szerint mindkét minisztérium ugyanazzal a hivatkozással tagadta meg a részletes információk közlését: azt írták, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) 2015-ös állásfoglalása alapján indokolatlan, hogy ugyanazokat az adatokat megismerhesse a közvélemény egy döntés-előkészítéssel és napi ügyintézéssel foglalkozó közszolga, mint egy választott politikus esetén – ezért csak összesített információkat osztottak meg.

Ebből az derült ki, hogy az Igazságügyi Minisztériumban a miniszter oldalán 8 fő folytat kommunikációs és sajtótevékenységet, sajtófőnöki és ügyintézői beosztásban, határozatlan idejű kormányzati jogviszony, valamint szerződéses jogviszony keretében. Ők együttesen bruttó 5,77 millió forint illetményt, illetve megbízási díjat kapnak ezért, ami havi átlagban 721 ezer forint bruttót jelent. (Varga Judit Facebook-oldaláról annyi kiderül, hogy a Grazmel Photography rendszeresen készít számára profi fotókat.)

A Külügyminisztériumban ugyanez a stáb 9 fős. Ők 9-en együtt 7,74 millió bruttót visznek haza, ami fejenként átlagosan 859 bruttóra jön ki havonta. Szijjártó stábja annyival profibb, hogy neki sajtófőnök-helyettese is van.

Korábban azt írtuk: noha a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak van egy 17 fős sajtóosztálya, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert külön sajtós stáb segíti. A Hvg.hu nem hivatalos forrásból származó értesülései szerint mintegy tíz fő, közöttük sajtófőnök, sajtófigyelő, sajtómunkatársak, operatőrök, vágó és fotós is dolgozik azon, hogy megfelelő kép alakulhasson ki róla a közösségi médiában is. Ami biztos: Szijjártó Facebook-oldalára 12 (fő) adminengedély van bejegyezve, Varga Juditéra 9.

A 444.hu információja szerint Orbán Viktor mellett ennél kevesebben dolgoznak. A miniszterelnök egy 3-4 fős kommunikációs stábot tűr meg maga mellett, amelyet Kaminski Fanny vezet.

A kérdés aktualitását az adta, hogy a kormánytagok egyre aktívabb kommunikációs tevékenységet folytatnak, elsősorban a közösségi médiában, és ez a kormányon belül a teljesítményük fontos fokmérője lett.

Varga és Szijjártó naponta tucatnyi, nemritkán annál is több profi képpel töltik fel oldalaikat, és hetente több videó is készül a Facebook- és Instagram-profiljaikhoz. A kormányzati intézkedéséket is egyre sűrűbben jelentik be ilyen formában.

Kövess minket Facebookon is!