A színes buszmegálló, ami megakadt a pécsi önkormányzat torkán

2022. január 17. – 08:14

Másolás

Vágólapra másolva

December 29-én az MKKP pécsi aktivistái színes esőbeállót állítottak fel az Ágoston téri buszmegálló mellett. A városüzemeltetésért felelős önkormányzati cég (Biokom NKft.) munkatársa még aznap megtekintette, statikailag rendben találta, és arra kérte az aktivistákat, utólag kérjenek engedélyt. Az építmény – úgy tűnt – maradhat.

Másnap az önkormányzat mégis közleményben kérte a kutyapártot, bontsák el a színes „kalyibát”, mert az „a belvároshoz közeli városképtől idegen”, és mert hozzájuk nem érkezett lakossági bejelentés arról, hogy hiányolnák az esőbeállót a megállóban. Arra kérték az aktivistákat, hogy a bódét egy, az önkormányzattal előzetesen egyeztetett új helyszínen, a szükséges engedélyek beszerzése után állítsák fel.

A kutyapárt aktivistái ezt azóta sem tették meg, a színes buszmegálló érintetlenül álldogál az Ágoston téren, miközben az önkormányzat, a Biokom és persze a helyi Fidesz változatos közleményekben igyekszik kibogozni, de inkább csak tovább gubancolja a gordiuszi csomót.

Az Ágoston téri esőbeálló egyelőre a helyén – Fotó: Telex.hu
Az Ágoston téri esőbeálló egyelőre a helyén – Fotó: Telex.hu

Az önkormányzat első közleménye után az MKKP aktivistái lapunknak azt nyilatkozták, bár eleinte felmerült, hogy elintézik a szükséges engedélyek beszerzését, hogy a váró maradhasson, a közlemény elolvasása után ehhez már nincs kedvük, és sem lebontani, sem másik helyszínre elszállítani nem fogják az építményt.

Január 10-én Péterffy Attila polgármester megint megszólalt az ügyben, a PécsMa.hu-nak tett nyilatkozatában ismételten felszólította a kutyapártosokat, hogy szállítsák el a várót egy másik helyszínre. Elmondása szerint a Biokom ügyvezetője levélben is felkereste az aktivistákat, tételesen felsorolva azokat a (város szélén található) buszmegállókat, ahol szívesen látnák a várót.

„Támogatjuk az alulról építkező kezdeményezéseket, és szívesen működünk együtt minden szervezettel, amelynek célja, hogy komfortosabbá tegye a pécsiek életét, de nem szerencsés, ha kéretlenül kerülnek ki például buszmegállók belvároshoz közeli helyszínekre.”

Miután erre sem érkezett reakció a kutyapárt részéről, január 14-én újabb közlemény jelent meg a PécsMa.hu-n. Ebben az önkormányzat azt írja, a Biokom NKft. ügyvezető igazgatója személyes egyeztetést kezdeményezett az építtetőkkel. Amennyiben január 22-ig nem kerül sor a megbeszélésre, a Biokom lebontja és a cég telephelyére szállítja az építményt.

Aznap a Pécsi Stopon véleménycikk jelent meg, a gúnyos sorok névtelen szerzője többek között arra a megállapításra jutott, hogy néhány buszmegállóban bizony nagyobb szükség van esőbeállóra, mint máshol, a kétfarkúak pedig nem ott állították fel a bódét, ahol arra a legnagyobb szükség lett volna – így annak értelemszerűen nincs ott helye. Az MSZP-közeli Pécsi Stop gyakran támad névtelen cikkben olyan pártokat, képviselőket vagy éppen civileket, akiknek valamilyen vitás ügyük van az önkormányzattal.

Közben váratlan jelentkező is akadt a kétfarkúak építményére: Barkóczi Csaba fideszes önkormányzati képviselő Facebook-videóban jelentette be, hogy Ispitaalja városrészben szeretettel fogadnák a várót. A Fidesz négy évvel ezelőtt mindenféle közlemény vagy egyeztetési kísérlet nélkül bontotta el a kutyapárt színes esőbeállóját.

Január 10-én mi is megkerestük az önkormányzatot kérdéseinkkel. Arra lettünk volna kíváncsiak, hogy:

  • Amennyiben a kutyapárt erre nem hajlandó, saját költségen elszállítja-e az önkormányzat az építményt?
  • Terveznek-e eljárást indítani az aktivistákkal szemben, amiért engedély nélkül telepítették a várót?
  • Tervezik-e felmérni a lakossági igényeket az Ágoston téri esőbeállóval kapcsolatban?

Az önkormányzat türelmünket kérte, választ cikkünk megjelenéséig egyik kérdésünkre sem kaptunk.

Az MKKP aktivistái a Telexnek elmondták, csak akkor hajlandók elszállítani a várót, ha a Biokom megmondja, pontosan mikor telepít a helyére „hagyományos” esőbeállót.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!