90 km/h-s szélre kell számítani az ország több pontján, több útra dőlt fához és leszakadt lámpához is kihívták a tűzoltókat

2022. január 17. – 16:35

Másolás

Vágólapra másolva

A viharos szél veszélye miatt több megye számos járására és a fővárosra is másodfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) hétfő délután – írja az MTI az OMSZ veszélyjelzése alapján.

Budapest mellett, Pest, Fejér, Veszprém, Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron megyében van érvényben másodfokú riasztás. Ezeken a területeken a következő órákban viharos erejű széllökések várhatók.

Emellett számos más megyében elsőfokú riasztás van érvényben az erős szél veszélye miatt.

A meteorológiai szolgálat azt írta, hogy a legerősebb lökések általában 65-90 kilométer/óra között várhatók. Elsősorban a hegyvidéki tájakon (Dunántúli- és Északi-középhegység) 90 kilométer/órát meghaladó lökésekre is számítani lehet, de akár síkvidéken (Dunántúl északi felén, a főváros tágabb térségében és az Alföld északi részén) is lehetségesek 90 kilométer/óra körüli széllökések. A késő esti óráktól némileg enyhülnek majd a széllökések.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) is felhívta a figyelmet, hogy mindenki figyelje a meteorológiai szolgálat riasztásait, lehetőség szerint ne parkoljanak a viharos szélben fák alá, a közúton pedig a fasorok mellett is kellő figyelemmel közlekedjenek.

Az OKF közleménye alapján több dunántúli megyében elsősorban lehasadt ágak, kidőlt fák okoztak fennakadásokat, de a fővárosban is több helyszínen dolgoznak a tűzoltók.

Tájékoztatásuk szerint fa dőlt az úttestre az M1-es autópálya Hegyeshalom felé vezető oldalán, Ácsnál, a 81-es főúton, Keréktelekinél és Mezőörsnél is szintén kidőlt fa okozott forgalmi akadályt.

A 10-es főúton Nyergesújfalunál közlekedési lámpát szakított le a szél, Zsámbéknál egy tíz méter magas fa dőlt az útra, Bábolnán pedig a Tessedik Sámuel utcában egy húszméteres fa villanyvezetéket szakított le.

Budapesten, a XIV. kerületi Öv utcában egy nagyméretű fa dőlt az úttestre, míg Kispesten, a Deák Ferenc utcában azért kérték a tűzoltók segítségét, mert egy tízméteres faág letört és megrongált két járművet. A XX. kerületben egy felújítás alatt lévő üzlet tetejéről szakította le a lemezfedést a viharos szél. Az Ittlakunk.hu azt írja, hogy az Ady Endre utcán található Pennyről van szó, még egy videót is kaptak egy olvasójuktól.

Az OKF azt kérte, hogy ha leszakadt vezetéket vagy bajba jutott embert látnak, jelezzék azt a 112-es segélyhívón.

A szél miatt egy kicsit felmelegedett az ország, ugyanis a légmozgás kitolta a talaj közelében megmaradt hideg levegőt. Emiatt mindenhol fagypont fölé emelkedett a hőmérséklet. Itt egy felgyorsított felvétel arról, ahogy fehérből szürkére vált a táj.

Na de mit jelent az, hogy riasztás? Fontos, hogy nem egy egyszerű figyelmeztetésről van szó: riasztást akkor adnak ki, ha az említett veszélyes időjárási elemek kialakulására a közeljövőben – fél-három órán belül – lehet számítani egy adott területen. Ez jellemzően 3–6 vagy akár 6–12 óráig tart, ezt követően az esetek többségében módosítják, vagy feloldják a riasztást.

Ha nincs teljesen képben a meteorológiai szolgálatok mindenféle figyelmeztetésével és előrejelzésével, akkor ez a cikkünk segíthet a tájékozódásban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!