ETO-központ: kikiáltási áron ment el Tarsoly nagy álma

Legfontosabb

2022. január 17. – 15:21

ETO-központ: kikiáltási áron ment el Tarsoly nagy álma
Az ETO-központ – Fotó: eto.hu
Cséfalvay Attila
Cséfalvay Attila
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfő délelőtt lezárult az árverés, kikiáltási áron kelt el az ETO-stadion, a négycsillagos hotel, az ETO Park. A Quaestor-botrány kirobbanása után két csomagban, elvileg összesen 10 milliárdot fizetnek érte, miközben alig tíz éve 30 milliárd feletti összeget említettek az akkori beruházások értékeként.

„Győrött Közép-Európa legmodernebb sportkomplexuma épült fel” – Szijjártó Péter akkori külgazdaságért és külkapcsolatokért felelős államtitkár így beszélt az ETO Parkról még 2012 októberében a megnyíló négycsillagos hotel átadásakor.

A folytatás ismert: a Questor-botrány 2015-ös kitörése után a két „zászlóshajó”, az ETO Park Kft. és a Győri ETO FC Kft. felszámolás alá került, miközben csak az ETO Park Kft. 2005-ben és 2008-ban összesen 16 milliárd 595 millió forint hitelt kapott a Magyar Fejlesztési Banktól.

Hat év után licit

A Quaestor-ügyben a jogi eljárás tovább tart, s több mint hat évet kellett várni, hogy a két cég vagyonelemeit licitre bocsássák. Nagyjából egy időre esik ez azzal, hogy új tulajdonosa lehet az ETO-nak. Világi Oszkár, dunaszerdahelyi üzletember néhány hete elismerte, hogy tárgyalások zajlanak, Dézsi Csaba András győri polgármester pedig egy interjúban úgy fogalmazott, a város mentorként segíti az adásvételt.

Tavaly decemberben aztán a Nemzeti Reorganizációs Kft. mint felszámoló árverést írt ki a két cég „ETO-s” vagyonára: többek közt a stadionra, az élményközpontra, a hotelre és az edzőközpontra. A kisebbik szelet a Győri ETO FC Kft.-é, melyre a licit 1,8 milliárd forintról indult, a nagyobb az ETO Park Kft.-é, melynél 8,2 milliárdos kikiáltási árat határoztak meg. A 172 ezer négyzetméteres sporttelepet 1,74 milliárd forintra becsülték, a stadion értékét 1,368 milliárdra, az élményközpontot (vagyis az ETO Parkot) 4,728 milliárdra, a szállodát pedig 1,7 milliárd forintra értékelték (kalapács alatt volt még a közlekedő, az edzőközpont és az energiaközpont is, így jön ki az összesen 10 milliárdos összeg).

A stadion VIP-páholya – Fotó: eto.hu
A stadion VIP-páholya – Fotó: eto.hu

Harmincmilliárdból lett tíz

Összehasonlításként: a hotel megnyitóján 2012-ben az is elhangzott: „a 3,5 milliárd forintból megépült hotel átadásával lezárult a Quaestor-csoport több mint 30 milliárdos ingatlanfejlesztése, az ETO Park projekt Győrben”.

Tíz év után aztán most – a számok alapján – a hotel féláron, az egész komplexum harmadáron kelt el.

A Győri Új Szó írta meg, hogy míg a felszámolói becsérték alapján az alig tizenöt éves győri stadionban visszaosztva egy lelátói szék még százezer forintot sem ér, addig a néhány éve átadott Puskásban az építési költségek alapján hárommilliónál is többet, az MTK-nál egymillió feletti ez az összeg, míg a debreceniben is 625 ezer forint.

Gyors ajánlat, melyre senki sem ígért rá

A szilveszterkor indult online árverés hétfő délelőtt lezárult. Indulása után egy perccel már a kikiáltási áron licitált is valaki a Győri ETO FC Kft. vagyonelemeire, kilenc perccel később pedig hasonlóképp az ETO Park Kft. ingatlanjaira. Senki sem ígért rá azóta, így ezzel az összeggel lett eredményes az árverés.

A Nemzeti Reorganizációs Kft. közölte az ilyenkor szokásos eljárás menetét: „a vételi jogot elnyert licitálóval az eredményhirdetést követően, az elővásárlásra jogosultak nyilatkozatának beérkezésétől számított 30 napon belül a vevő költségére történik meg a szerződéskötés. A szerződéskötés határideje alatt a nyertessé nyilvánított licitálónak szerződéskötési kötelezettsége áll fenn, amelyet a licitáló a licit megtételével magára nézve kötelezőnek fogad el.”

Érdekesség, hogy az értékesített ingatlanokra 2027. október 25-ig határozott idejű bérleti szerződés van érvényben.

Egy lelátói szék még százezer forintot sem ért a stadion kikiáltási ára szerint – Fotó: eto.hu
Egy lelátói szék még százezer forintot sem ért a stadion kikiáltási ára szerint – Fotó: eto.hu

Ki lett a befutó?

A licitáló kiléte még nem ismert.

A Nemzeti Reorganizációs Kft.-nek két hete többek közt azt a kérdést tettük fel: miért tartott ilyen hosszú ideig – hat évig – a licit kiírása? Miként állapították meg a felszámolás alatt lévő cégek ingatlanjainak kikiáltási árát? Választ tőlük nem kaptunk.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!