Új szívvel, új vesével újraszületett január 16-án

2022. január 17. – 17:20

Laczó Balázs
Laczó Balázs
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Egyszerre kapott új szívet és új vesét egy győrszemerei férfi, a különleges műtétet a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján hajtották végre. Györgyi Szabolcs még altatásban van, számolt be erről a férfi édesanyja, Györgyiné Varga Erzsébet. Szombat délután jött a telefon, majd egy megerősítés, hogy Szabolcs kapja a szerveket, és vasárnap hajnalban a műtőasztalon feküdt.

„Sziasztok, riadóm van, eljött a nap, szorítsatok értem” – ennyit posztolt a Facebookon a 39 éves férfi, aki előtte pár nappal elkeseredettségében tett ki az oldalára új képet – hosszú idő után először. Szombaton többévi várakozás után ugyanis hívást kapott, s már aznap este mentő vitte a városmajori szívklinikára. A Győrben élő Györgyi Szabolcsnak mindenekelőtt új szívre volt szüksége, de minden ott kezdődött, hogy hat évvel ezelőtt a két veséje leállt.

A városmajori szívklinikán vasárnap hajnaltól műtötték, a veseátültetéshez külső teamre volt szükség, akik reggel nyolc órakor átvették a műtőasztalt – számol be az édesanya. Ilyen kettős transzplantációt nagyon ritkán végeznek, a családot úgy informálták, hogy tavaly nem is került sor hasonlóra.

„Éjjel nem aludtam. Délelőtt hívtam a kórházat, és a nővér belesúgta a telefonba, hogy túl van rajta, és az elvárásoknak megfelelő állapotban van. Most még az a legfontosabb, hogy az új vese elinduljon, mert ha nem indul, akkor marad a dialízis. És nem kell mondani, hogy ez mit jelent, mert nagyon sok sorstársa van a fiamnak. Hat évvel ezelőtt öten indultak Győrszemeréről egy autóval dialízisre, már csak ketten élnek, ő volt köztük messze a legfiatalabb” – mondja az asszony.

Györgyi Szabolcs életének új szakasza hat éve álmossággal, fáradékonysággal kezdődött, orvosa a laborba küldte, és amikor elkészült az eredmény, annyit mondott: „húha” – idézi fel az anyja.

„Azóta nem élt normális életet, nem ihatott fél liter folyadéknál többet egy nap. Mert mondjuk ki nyugodtan: az lesz a legátütőbb élmény számára, hogy több év után végre egy csepp vizeletet tud produkálni.”

Édesanyja szerint elkeseredettségében posztolta fia a képet pár napja, mutatva, milyen rosszul érzi magát kívül és belül – Fotó: Facebook
Édesanyja szerint elkeseredettségében posztolta fia a képet pár napja, mutatva, milyen rosszul érzi magát kívül és belül – Fotó: Facebook

Szabolcs két évvel ezelőtt már reménykedhetett, hogy új vesét kap, de az aneszteziológus leállította a folyamatot, látva: annyira beteg a szíve, hogy a vese sem műthető. Ekkor került a városmajori klinika gondozásába, ahol pedig kiderült, hogy a billentyűcsere már kevés lenne. Változott hát a fontossági sorrend: előbb új szívet kell kapnia, és Szabolcs várólistára került.

„Nem csoda, hogy a szívét a heti három dialízis ennyi időn át megviselte, az is csodával határos, hogy még él – mondja édesanyja.” Az utolsó másfél-két évben már úgy vonszolta fel magát a lift nélküli házuk negyedik emeletére. Fulladt és a kis Suzukija nélkül már létezni sem tudott. Pénteken elmentünk vásárolni, és még szombat délután is ezt a menetet pihente ki, amikor jött a telefon a klinikáról. Pedig a vásárlás is úgy nézett ki, hogy ő bent várt a kocsiban, amíg én jártam a szatyrokkal. Nem mehetett már szinte sehová, társa sem volt, mert hol ismerkedett volna meg bárkivel?

„Nem beszéltek nekünk arról, hogy mekkora volt a műtét kockázata, de anélkül is tudjuk, hogy másodszor született.

Engem nem akart felkavarni, de testvérétől elbúcsúzott az indulás előtt: mondd meg, hogy mindenkit szerettem.

Ekkor már egészen biztosan fel volt készülve a halálra, de magában tartotta ezeket a dolgokat. Ha nincs a műtét, akkor két-három hónapja lett volna. Az orvosok inkább úgy fogalmaztak, hogy valószínűleg ki kell települnie a kórházba. Halálán volt, és most egyet szeretne végre: dolgozni. Már biztosan megéri márciusban a harminckilencet, a másik születésnapja pedig ettől kezdve január tizenhatodika.”

Harminc éve volt az első szívátültetés

A Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikája Európa egyik vezető szívtranszplantációs centrumává vált az elmúlt 30 évben. Amint közzétették: épp a napokban végezték el a 643. szívátültetést. Magyarországon az első ilyen beavatkozást 1992. január 3-án itt hajtották végre dr. Szabó Zoltán akkori klinikaigazgató vezetésével, amelyet három további transzplantáció követett még abban az évben. A jubileum alkalmából készült cikkben a szívátültetések hazai története mellett bemutatják az első pacienst, aki ’92-ben kapott új szívet.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!