Egy vállalkozó a saját pénzén újít fel két belvárosi utcát Szegeden

2022. január 14. – 05:10

Másolás

Vágólapra másolva

Két utcát is teljesen felújítanak összesen mintegy 210 méteren a szegedi belvárosban 2023 nyaráig, miután a térség egyik legismertebb vállalkozója nagyszabású építkezésbe kezdett az utcák sarkán álló, műemlék házban – tudta meg a Szegeder. Ami érdekes, hogy a közterületek rekonstrukciójának számláját is a vállalkozó állja, amiért cserébe mélygarázst építhet ki a védett épület alatt.

Az Oroszlán utcán legalább két évtizede vita tárgya, hogy miért nem tiltják ki teljesen az autózást. Hiszen ez egy szép, csendes belvárosi utca lehetne, ahol a Tisza-part és a sétáló belváros között tudnának kellemesen sétálni az emberek. Aki erre sétál, jó eséllyel számolhat vele, hogy itt-ott belebotlik parkoló autókba, vagy egy nem parkoló autó próbál utat törni magának.

Az Oroszlán utca egy havas téli estén – Fotó: Bálint András / Szegeder
Az Oroszlán utca egy havas téli estén – Fotó: Bálint András / Szegeder

Ez az az utca, ami látszólag sétálóutca, mégis folyamatosan jön valami. Azzal persze sosem volt baj, hogy a lakók behajtanak a házukhoz, ide azonban ma is akárki behajthat, és be is hajt, mint évtizedekkel ezelőtt.

Aztán néhány hónappal ezelőtt arra lehetett figyelmes az arra járó, hogy az 1996 óta itt működő John Bull Pub étterem a Kárász utcára költözött, majd nem sokkal később arra, hogy az Oroszlán és Nádor utcák sarkán álló, műemlékként nyilvántartott Kiss Dávid-ház, ahol az étterem volt, lényegében lebeg, alatta épül ugyanis a mélygarázs.

A KÉSZ Zrt. alapítója, Varga Mihály áll a projekt mögött, aki a Szegedernek ígért is bővebb tájékoztatást az ügyben. A KÉSZ 2020-ban a 23. legnagyobb családi vállalkozás volt Magyarországon, Varga alapította közel negyven évvel ezelőtt. A mélygarázsról tehát most ennyit tudunk, tudomásunkra jutott ugyanakkor az is, hogy – egy a Cédrus Ligethez hasonló konstrukcióban – Vargáék a környező utcákat is rendbe teszik majd.

A felújítás alatt álló Kiss Dávid-ház 2021. augusztus 23-án – Fotó: Bálint András / Szegeder
A felújítás alatt álló Kiss Dávid-ház 2021. augusztus 23-án – Fotó: Bálint András / Szegeder

A Cédrus Ligetnél, ami Magyarország egyik legnagyobb és legérdekesebb ingatlanfejlesztése most, volt (vagyis van) az a feltétel, hogy mivel éveken át pukkasztják a környéket az építkezésről jövő zajjal és porral, aztán még néhány évtizeden keresztül a megnövekedett forgalom miatti zajjal és porral, cserébe a projektet körülölelő utcákat és egy trolibuszmegállót rendbe tesznek, felújítanak.

Valami ilyesmi lesz a belvárosban is, ahol a mélygarázsépítés után majd a Nádor utcán lesz egy lehajtó a garázsba, és Varga vállalta, hogy ezzel párhuzamosan az oda vezető utcákat felújíttatja saját költségükön. Így 2023 nyaráig megújul az Oroszlán és a Nádor utca is.

Megkérdeztük Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármestert, hogy mi igaz az értesüléseinkből és hogy pontosan mire lehet számítani e téren. Az alpolgármester azt írta, hogy a városi közgyűlés 2021. júniusi ülésén fogadta el az ötletet, és alapvetően támogatták azt, persze jó néhány szempontot kikötve. „Műemléki okokból a jelenleg folyó épületrekonstrukcióhoz kapcsolódóan süllyesztetten, a Nádor utca felől lehet megoldani a gépjárművel történő megközelítést, és ennek kapcsán egyezett meg a város és a beruházó, hogy az érintett Nádor utcai szakasz és a teljes Oroszlán utca rekonstrukcióra kerül” – írta Nagy.

A tervezés még folyamatban van, 2023. június 30. az átadás határideje, tehát addigra mindennek el kell készülnie.

Érdekesség, hogy – mivel önkormányzati területen létesül – a mélygarázshoz a rámpa a város tulajdona lesz, amit kvázi bérbe ad majd a beruházónak. Mindez a terveket is tartalmazó előterjesztésből derül ki, ami ide kattintva, majd a Költségvetési, városüzemeltetési, vagyoni tárgyú előterjesztésekre navigálva, azon belül az Ingatlanok közgyűlési döntést igénylő kérdései között a 210625_ingatlanok_kiegeszites.pdf nevű dokumentumot letöltve nézhető meg.

És bár csak két utcát csinál meg a beruházó, az önkormányzat a teljes tömb (Somogyi–Kelemen László–Victor Hugo–Oskola utcák) közterületi rekonstrukciójának tanulmánytervét kéri elkészíteni a rámpáért cserébe.

A beruházó a jövőben tervezi élmény- és rendezvénytér kialakítását is. A dokumentumban szerepel, hogy „különböző kulturális programok, művészeti rendezvények megvalósítását” tervezi majd itt véghez vinni a két utcán. Erről többet nem tudni, de annyi megvan, hogy köztéri szobrok, statikus és fix installációk, mobilizálható felületek kerültek szóba.

A szerző a Szegeder újságírója. A cikk a Szegeder és a Telex együttműködésének keretében jelenik meg a Telexen. Egy hosszabb, részletesebb verzió elérhető a Szegederen.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!