Szavazatszámláló bizottságba keresnek tagokat április 3-ra, fejenként bruttó 50 ezer forintot fizetnek nekik

2022. január 14. – 09:18

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint 11 ezer szavazatszámláló bizottság működik majd az április 3-i országgyűlési választáson és az azzal egy időben zajló, gyermekvédelminek mondott népszavazáson, és mivel egy-egy szavazatszámláló bizottságba legalább öt ember kell, ezt felszorozva az derül ki, hogy legalább 55 ezer embernek kell aktívan részt vennie a szavazatszámlásában hivatalos tagként.

A szavazatszámláló bizottságok feladata a szavazás lebonyolítása, a választás tisztaságának, törvényességének biztosítása, a pártatlanság érvényesítése és – ha szükséges – a választás törvényes rendjének helyreállítása. A szavazatszámláló bizottság állapítja meg a választás szavazóköri eredményét is.

A szavazatszámláló bizottságok legalább öttagúak, írja az MTI, a testületek három tagját a képviselő-testület választja meg a helyi választási iroda javaslatára, legkésőbb március 14-én 16 óráig. A szavazatszámláló bizottságok választott tagjai oktatáson, felkészítésen vesznek részt, a szavazás napján pedig hajnaltól a szavazatok összeszámlálásáig a szavazókörökben végzik a választás lebonyolítását. A választott három tag díjazást kap, ez egy januárban kiadott miniszteri rendelet értelmében bruttó 35 ezer forintról 50 ezer forintra emelkedett, ami nettó 33 250 forintot jelent a bizottsági tagoknak. Emellett április 4-én nem kell dolgozniuk.

A szavazatszámláló bizottságnak a választott tagok mellett tagjai lehetnek a választókerületben jelöltként indulók megbízottai is (jelölőszervezetenként két-két ember), az ő díjazásukról a megbízójuk gondoskodik. Ez azt jelenti, hogy a nettó 33 500 forintos díjazás csak a választott tagok számára garantált, a pártok delegáltjainak fizetését a jelöltek vagy pártok fedezik. Ha fedezik.

A szavazatszámláló bizottság működőképességéhez legalább öt tag kell, így ha a pártok delegáltjaival együtt sincs meg az öt tag, akkor a képviselő-testület által megválasztott tagok közül hívnak be további tagokat a testületbe.

A helyi választási irodák vezetői, vagyis a jegyzők várják a településen élő választópolgárok jelentkezését a szavazatszámláló bizottságokba. Fontos előírás, hogy csak az adott településen lakcímmel és választójogosultsággal rendelkező lakosok lehetnek a választási bizottság választott tagjai.

Nem lehet a bizottság tagja:

  • képviselőjelölt, képviselő
  • alpolgármester
  • jegyző
  • másik választási bizottság tagja
  • választási iroda tagja
  • honvédség alkalmazottja
  • párt tagja
  • a választókerületben jelöltet állító szervezet tagja
  • a választókerületben induló jelölt hozzátartozója
  • és egyes államigazgatási szervek munkatársai.

Arról, hogy hol várnak még jelentkezőket szavazatszámláló bizottsági tagnak, a települések polgármesteri hivatalában lehet tájékozódni, írják.

Áder János köztársasági elnök április 3-ra írta ki az országgyűlési választás időpontját, ezt a köztársasági elnök kedden jelentette be. A köztársasági elnök arról is döntött, hogy ugyanezen a napon lesz a kormány gyermekvédelminek nevezett népszavazása is négy kérdésről. Ennek jogi lehetőségét az Országgyűlés novemberben teremtette meg, amikor elfogadták azt a javaslatot, hogy egy napon is lehessen tartani parlamenti választást és népszavazást. Február 12-én indul el a hivatalos kampányidőszak, ekkor adja ki a választási iroda az ajánlóíveket azoknak, akik el kívánnak indulni a választáson.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!