Kiderült, mennyit keres ma egy fővárosi gimnáziumi tanár

2022. január 14. – 13:59

Másolás

Vágólapra másolva

A közösségi oldalán fakadt ki az egyik legjobb fővárosi oktatási intézményben, az Eötvös József Gimnáziumban tanító Varga Sára, aki leírja, hogy méltatlanul kevés pénzért dolgoznak az oktatásban dolgozók, és ennek következtében el fognak fogyni.

„Sokáig azt gondoltam, hogy nem szeretnék a fizetésemről beszélni, mert ez magánügy, méltatlan ezt emlegetni, kínosnak érzem az egészet, és azt sem szeretném, ha sajnálkozni kezdene bárki. Utóbbit most sem szeretném, de mégis úgy érzem, hogy itt az ideje szólni a pedagógusbérekről is, hiszen ez is társadalmi probléma”

– írja Varga Sára egy névtelen pályakezdő pedagógus napokban megjelent nyílt levele kapcsán.

A pedagógus pontosan leírja saját helyzetét is, hogy azon keresztül világítsa meg a helyzetet. E szerint a negyedik tanévében, egy osztály elballagtatása után, az úgynevezett pedagógus-életpályamodellben gyakornoki szintet meghaladva jelenleg 178 193 forint a nettó fizetése. Pontosabban a szakmai ágazati pótlékkal kiegészült fizetése, mert az alapilletménye nagyjából 160 000 forint. A következő havi fizetése az újabb pótlékemelés miatt 207 000 forintig emelkedik. Nem a fizetés nő tehát, hanem a pótlék. (Ami bármikor elvehető.) A pedagógusbéreket még mindig, most, a minimálbér emelése után is a 2014-es minimálbérhez kötik.

Varga Sára hozzáteszi, személy szerint azért tud pedagógusként dolgozni, mert a szüleinek köszönhetően nem kell albérletet fizetnie.

„Hóvégén így is kétszer meggondolom, vegyek-e gyümölcsöt… 178 193 forintból nem lehet tisztességesen megélni, az pedig fel sem merül, hogy megtakarítást halmozzak fel”

– közli, hozzátéve, ehhez jön hozzá, hogy mi lesz, ha például eszébe jutna családot alapítani, miből tudna felnevelni egy gyereket.

Varga Sára szerint ugyanez vonatkozik az óvodapedagógusokra, iskolapszichológusokra, karbantartókra, technikai dolgozókra, takarítókra. Az iskolában a mindennapok gördülékenységéért, a tiszta és biztonságos környezetért, a gyerekek neveléséért dolgozó emberek méltatlanul kevés pénzért dolgoznak. És el fognak fogyni. Legalább négy olyan egyetemi ismerőse, barátja van, akikkel együtt végzett, és már fontolgatják a pályaelhagyást, többen már nem dolgoznak tanárként.

„Ha pedig tényleg fontosak ezek a szakmák társadalmi szempontból, akkor fontosnak gondolom kihangosítani a szakmám problémáit is. Ugyanúgy, mint más problémákat. Hogy minél többen tudjanak róla, hogy egyszer talán legyen esély a változásra, hogy ne legyen csend”

– fejezi be a bejegyzést a pedagógus.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!