Kettészakadt az ország a délutáni hőtérképen

2022. január 14. – 16:05

Másolás

Vágólapra másolva

Míg a nyugati országrészben az évszakhoz képest kellemes meleg volt, addig keleten dideregtek az emberek pénteken az Időkép jelentése szerint.

Hőtérkép délután kettő órakor – Forrás: Időkép
Hőtérkép délután kettő órakor – Forrás: Időkép

Az Időkép hőtérképén jól látható, hogy délután kettőkor Magyarország legmelegebb pontja – 16 Celsius-fok – a nyugati határnál fekvő Felsőszölnökön volt, míg a leghidegebbet a Zemplénben, Vágáshután mérték: -3 Celsius fokot. A különbség 19 fok.

A hőtérkép az adott órában érkezett több száz mérési adatból, valós időben készül, a színezés során pedig figyelembe veszik a domborzati viszonyokat is. A térkép a felszín felett 2 méteres magasságban mért hőmérsékletet mutatja.

A napi melegrekordot, 17 fokot 1921-ben mérték Kecskeméten, a napi hidegrekordot, -26 fokot pedig 1982-ben, Pátyodon.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass