16 fokos különbség is lehet pénteken

2022. január 14. – 05:48

16 fokos különbség is lehet pénteken
Péntek délutáni előrejelzés, 16 fokos különbséggel az ország keleti és nyugati része között – Forrás Met.hu

Másolás

Vágólapra másolva

A -10 fokos fagyot hozó éjszaka után szokatlanul élesen elválik az ország keleti és nyugati hőmérsékleti térképe. Ennek oka, hogy az ország északkeleti részén tartósan megmaradhat a zúzmarás köd, míg az ország többi részében, főként nyugaton jobbára derült vagy gyengén felhős, napos idő várható – írta a Met.hu.

Az esti óráktól észak felől felhősödés kezdődik. Jelentéktelen ónos szitálás, hószállingózás a ködös, borús tájakon előfordulhat. Az északnyugati szelet elsősorban az Észak-Dunántúlon és a főváros térségében erős, néhol viharos lökések is kísérhetik.

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 0 és +8 fok között várható, de északnyugaton akár 12 fok is lehet, a tartósan ködös északkeleti részeken -4 fokos fagy sem kizárt. Késő este +4 és -8 fok közötti értékeket mérhetnek.

Marad a matuzsálemi rekord

Hiába a nagy különbség az ország keleti és nyugati vége között, a január 14-én mért hőmérsékleti rekordok nem dőlnek meg.

A legmelegebb – ahogyan idén is várható – Sopronban volt 1948-ban, és 1921-ben Kecskeméten: 17 fokot mértek.

Ehhez 2022. január 14. közelít ugyan, de nem éri el. A hidegrekordot pedig meg sem közelíti, így marad a már 129 éves rekord Szegedről: 1893-ban ott -28 fok volt.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass