Több légúti megbetegedést okoz az RSV-fertőzés, mint az influenza

2022. január 13. – 11:29

Másolás

Vágólapra másolva

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján január 3. és 9. között 12 500 ember fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, kétszer annyian, mint az azt megelőző héten – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökön.

Heti jelentésük szerint az orvoshoz fordult betegek 15,5 százaléka 14 év alatti gyerek, 39,2 százaléka 15-34 éves, 29,3 százalékuk a 35-59 évesek, 16 százalékuk pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.

A tavalyi év 40. hete és az idei év első hete között 547 vizsgálati anyagot dolgoztak fel az NNK referencialaboratóriumában, ebből négy esetben igazolták az influenza A vírust, 129 esetben légúti óriássejtes vírust (RSV), míg tíz esetben adenovírus-fertőzést.

Az RSV egy régóta ismert, nagyon virulens kórokozó, mely cseppfertőzéssel terjed, de évtizedek óta nem okozott akkora járványt, mint ősszel. A betegség óvodás, iskolás korban, nagyobb gyermekeknél, vagy a felnőttek esetében általában nem okoz súlyos problémát, jellemzően orrfolyás, hőemelkedés, étvágytalanság (egyszerű nátha) képében jelentkezik, ezért ők elsősorban a vírus terjesztése szempontjából jelentenek magas kockázatot. A felsőlégúti tünetekkel akkor kell azonnal orvoshoz fordulni, ha szapora légzést, zihálást, rohamokban jelentkező, csillapíthatatlan köhögést észlel a szülő a kisgyerekeknél.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!