Ron Werber az ellenzéknek: A tömegek megszólítására kell koncentrálni

2022. január 12. – 08:45

Másolás

Vágólapra másolva

Az ellenzéknek a tömegek megszólítására kell koncentrálnia, és nem érdemes félreértelmezett felméréseken rugózni – erről beszélt a Hvg.hu-nak adott interjújában Ron Werber izraeli kampányszakember, aki a 2000-es és 2010-es években is dolgozott baloldali pártoknak, Medgyessy Péter Orbán Viktor elleni 2002-es, győztes kampányát is ő vezette.

Néhány fontosabb állítás az interjúból:

  • Országos szintű mozgósítás nélkül esélye sincs az ellenzéknek a győzelemre.
  • Az összellenzék első számú prioritása az egyéni jelöltek támogatása kell hogy legyen, „mert választásokat csak innen lehet nyerni, nem tv-stúdiókból, nem sajtótájékoztatókról és nem is szép szlogenek vagy grafikák révén”.
  • A választás előtti utolsó hat hétben mindenhol ott kell lenniük, ha nyerni szeretnének, „különösen megnyomva az utolsó 2–3 hetet, és annál is inkább az utolsó hat napot az ország összes nagy- és közepes méretű városában”.
  • Megfigyelőket is delegálniuk kell az összes szavazóhelyiségbe, arról „a pártok nagy öregjei biztosan tudnak mesélni, mi történhet a szavazatokkal, ha nincs képzett embered a számlálásnál”.
  • A közvélemény-kutatások eredménye „rossz ópiuma a politikusoknak”, ez elveszi a figyelmet attól, hogy a sikerhez alulról kell építkezni, fontosak a helyi kampányok.
  • Márki-Zay Péter „párton kívüli politikusként tapasztalatlanul mozoghat az összefogásban. Egy ilyen szerteágazó koalíció csapattá kovácsolásához a személyes tehetség mellett rengeteg tapasztalatra, kompromisszumra és türelemre van szükség.”
  • „Márki-Zay legfontosabb kihívása az, hogy őszinte együttműködést hozzon létre az egyesült ellenzéken belül. Ez megelőzi azt, hogy az ő és Orbán Viktor összecsapásáról beszéljünk.”
  • „Az embereknek elegük van a botrányokból. Sokkal hatékonyabb jól eltalált és konstruktív célú kritikákkal megcélozni a kormánypártot, számokkal és tényekkel kiemelni a megszegett ígéreteiket, a hazugságaikat, a bukásaikat. Mindezt pedig érdemes kiegészíteni azzal, mik az egyszerű, érthető vállalásai az ellenzéknek.”
  • „Az isten szerelmére, ezek nemzeti választások, győzzétek meg az embereket, hogy tudtok győzni, ahelyett, hogy egy kínai egyetemi kampusz vagy a munkanélküli segély kérdésén rugóznátok…”
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!