Az új tényellenőrző újság felfedte: a nemátalakító műtétek ellen félrevezető számokkal harcol a Fidesz

2022. január 12. – 11:08

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar kormány úgy állít be brit, svéd és spanyol adatokat, mintha ezekben az országokban gyerekek tömegeit operálnák ellenkező neművé, valójában rendkívül félrevezető adatokat közölnek, ilyen műtéteket nem is lehet kiskorúakon végezni ezekben az országokban – derítette ki az új magyar tényellenőrző oldal, a Lakmusz.

„Megálljt kell parancsolni a nemátalakító műtétek őrületének, még mielőtt Magyarországon is olyan statisztikák lesznek, mint Nyugaton!” – mondta Halász János fideszes politikus december 2-án. Halász források megjelölése nélkül kezdett „sokkoló” statisztikákat sorolni:

  • „Svédországban 1500 százalékkal nőtt meg azoknak a 13–17 éves kislányoknak a száma, akik fiúnak érzik magukat.”
  • „Naponta legalább egy kiskorú változtatja meg a nemi identitását Nagy-Britanniában.”
  • „A nemátalakító műtétek és beavatkozások elismerése megjelent számos nyugat-európai országban, köztük Spanyolországban, ahol 14 éves kortól szülői beleegyezés nélkül változtathatnak nemet a kiskorúak,”
  • „de Skóciában is, ahol ugyanez már 4 éves kortól megengedett”.

Azt a látszatot keltette, mintha Nyugaton tömegével operálnának át gyerekeket ellenkező neművé, ráadásul szülői beleegyezés nélkül. A valóság azonban az, hogy kiskorúakon nemátalakító műtéteket végezni a felsorolt országok egyikében sem engedélyezett. A Lakmusz az összes állítást részletesen elemzi.

A transznemű fiatalok száma egyébként valóban emelkedett az elmúlt években, de ennek okai egyelőre nem tisztázottak, a folyamatot könnyen okozhatja egyszerűen az, hogy egyre inkább lehet ilyesmiről beszélni, társadalmi diskurzus kezd kialakulni ezekben a témákban is, így többen merik vállalni magukat.

A kormánynak egyre fontosabb az LMBTQ-mozgalmak elleni fellépés, a migráció mellett láthatóan ez lett a kommunikációjuk másik fő témája.

A Lakmusz a transzneműségről is bővebben ír, levezetik, hogy a transznemű emberek leküzdhetetlen idegenkedést érezhetnek a testük nemi jellegeitől. Ezt a lelki-mentális zavart az orvosi szaknyelv nemi diszfóriának nevezi, ami kezelésre szorul, hiszen az érintettek az átlagnál sokkal inkább ki vannak téve különböző mentális problémáknak, jóval magasabb körükben például azok száma, akik öngyilkosságot kísérelnek meg, állandó szorongással küzdenek, vagy éppen alkoholfüggők.

Néhány nyugati országban pont ezért, a tragédiák elkerülése érdekében teszik lehetővé, hogy hivatalos dokumentumaikon, az államszervezet előtt megváltoztathassák a nemüket, ami jelentősen javít a transznemű emberek mentális állapotán. Az orvosi beavatkozást azonban a nyugati országok túlnyomó többségében nem engedik 18 éves kor alatt.

A cikkben lehet még olvasni a nemi hormonterápia és a nemátalakító műtétek más aspektusairól és arról is, hogy bár a Fidesz azt a látszatot próbálja kelteni, hogy a nyugati társadalmakra általánosan jellemzőek ezek az ügyek, valójában például a nemi diszfória a tízmilliós Svédországban az összlakosság mindössze 0,06 százalékát érintette csak.

Az álhírszűrésre, tényellenőrzésre specializálódott Lakmusz idén indult el, az oldal kiadója a 444-hez hasonlóan a Magyar Jeti Zrt. Arra vállalkoznak, hogy értékítélettől mentesen ellenőriznek olyan politikusi megnyilatkozásokat vagy megfellebbezhetetlennek tekintett tényeket, amik érdemben befolyásolják az emberek életét.