Beperelte az Európai Bizottságot az MSZP-s Tóth Bertalan, amiért nem adják ki az Elios-ügy aktáit

2022. január 11. – 10:00

Másolás

Vágólapra másolva

A Facebookon jelentette be Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, hogy beperelte az Európai Bizottságot, amiért szerinte falaznak Tiborcz Istvánnak, Orbán Viktor vejének.

„Nem gondoltam volna, hogy közpénzeket érintő közérdekű adatokért nemcsak az orbáni Magyarországon, hanem uniós színtéren is pereskednem kell. Az Európai Bizottság falazása azonban megerősített abban, hogy az Elios-ügyben született OLAF-jelentés kiadásáért érdemes erőfeszítéseket tennem”

– írja Tóth arra utalva, hogy hiába kérvényezte hivatalos úton is, hogy az Európai Bizottság csalás elleni hivatala (OLAF) adja ki az Elios-üggyel kapcsolatos dokumentumokat, erre egyszerűen nem hajlandóak, ezért kénytelen bírósági útra terelni az ügyet.

Tóth tavaly szeptemberben kérte ki a papírokat, majd meghosszabbították az elbírálás idejét, azóta pedig már egyáltalán nem válaszolnak neki. Mivel a politikus szerint az OLAF-nak ki kellene adnia a papírokat, vagy a hivatalnak legalább magyarázattal kellene szolgálnia a passzivitására. Ezért is gondolja azt, hogy az OLAF falaz Orbán vejének.

A 2015-ben kitört Elios-ügy lényege, hogy Tiborcz István cége több önkormányzattal is szerződött közvilágítási rendszerek korszerűsítésére, amelyeket EU-s támogatásokból fizettek ki. Aztán kiderült, hogy már a közbeszerzések előterjesztésénél az Elioshoz köthető emberek tűntek fel a háttérben, majd ezeket a munkákat jócskán felülárazva végezték el. Végül a magyar kormány úgy döntött, hogy inkább az adófizetők pénzéből fizeti ki a beruházásokat az EU helyett, nehogy büntetést kapjanak az uniótól.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!